Cześć.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w identyfikacji i walce z życiem które powoli opanowuje mój zbiornik.
Parametry wody, testy Colombo ;
Temperatura 25. Sól 1,023 dens.
PH 7,8 rano, 8,0 wieczorem
KH 8.0
NH3 0
NO2 0
NO3 poniżej 2
PO4 koło zera, próbka ledwo zabarwiona
To coś jest na skałach 24h, pędzelkiem miękkim nie schodzi, więc zakładam że to jakiś glon. Wygląda to jak trawka, kolor tego jest jasnobrązowy / siwy. W sporej części skał pokrytych tymi włoskami i pokrytych też zielonym glonem (o różnych odcieniach zieleni w formie nalotu na skale) w dziennym oświetleniu tworzą się bąbelki powietrza, które w nocy znikają, Piasek zaczyna mi brązowieć.
W zbiorniku nic nie ruszam poza przegrzebywaniem piasku i obmiataniem skał silikonowym pędzelkiem. Do wody lałem tylko Seachem stability który się skończył, teraz będę lał Aquaforest Bio S.
W filtrze tylko Siporax i mata filtrująca wymieniana co drugi dzień. Odpieniacza jeszcze nie mam bo poza ślimakami, jednym krabikiem i jednym Sacrophytonem nic więcej nie ma, pokarmu też żadnego nie daję.
Oświetlenie led 20W Actinica + 10W 6500K i 24W świetlówka T5 Actinic Plus D-D czas świecenia 10-21 Actinica + 13-19 6500K.
Sól Aquaforest Sea Salt, woda RO niestety ze sklepu test TDS 0.002
Bardzo Was proszę o pomoc