Znalazłem przyczynę wysokiego no3 człowiek sie jednak uczy całe życie . Popełniłem błąd przy projektowaniu sumpa . Chciałem umieścić kulki maxspecta w przegrodach . Wrzucę zdjęcie na końcu . I wszystko było by pięknie tylko za bardzo to spasowalem . Nic by sie generalnie złego z tym nie stało gdyby nie to ze przedawkowałem trochę nitraphos minus . Pojawiły sie wtedy małe gluty w sumpie i ograniczyły przepływ wody . Podniósł sie poziom wody w sumpie . Wiec skręciłem pompę obiegowa na 60% z 80% . Wtedy skoczyło mi no3 . Wiec ja głupi dałem więcej nitraphos minus by obniżyć . Na to pojawiły sie większe gluty w sumpie . Jak zaczęły sie robić większe gluty (a dawałem wtedy 8ml nitraphos minu na dobę ) za radą kogoś z forum obniżyłem ilość węgla do 3,5ml by znikły gluty ale odrazu skoczyło no3 na 2,80 . Powiedziałem dość . Wyciągnąłem wszystkie kulki i żywą skale co miałem w sumpie i wszystko dokładnie wyszorowałem w wodzie z podmianki . Wstawiłem plastykowe rurki by poprawić przepływ wody przez sump ( teraz chodzi na 100%) i włożyłem z powrotem kulki . Po trzech dniach patrzę a zoa zaczynają sie rozpuszczać wszystkie sie pozamykały . Wiec mierze i PO4 -0 a no3-0.5 a daje teraz tylko 2ml węgla . szybko nakarmiłem zoasy . Niestety kilka padło i to te najładniejsze ale Acropora strzeliła w tydzień szczepka zalała podstawę . A spathulata zaczęła sie robić różowa była biała . Pytanie czy tak szybki spadek no3 nie jest zły dla korali . Wstawię tez zdjęcie spathulaty może będzie widać jak zmienia kolory
Historia edycji
Znalazłem przyczynę wysokiego no3 człowiek sie jednak uczy całe życie . Popełniłem błąd przy projektowaniu sumpa . Chciałem umieścić kulki maxspecta w przegrodach . Wrzucę zdjęcie na końcu . I wszystko było by pięknie tylko za bardzo to spasowalem . Nic by sie generalnie złego z tym nie stało gdyby nie to ze przedawkowałem trochę nitraphos minus . Pojawiły sie wtedy małe gluty w sumpie i ograniczyły przepływ wody . Podniósł sie poziom wody w sumpie . Wiec skręciłem pompę obiegowa na 60% z 80% . Wtedy skoczyło mi no3 . Wiec ja głupi dałem więcej nitraphos minus by obniżyć . Na to pojawiły sie większe gluty w sumpie . Jak zaczęły sie robić większe gluty (a dawałem wtedy 8ml nitraphos minu na dobę ) za radą kogoś z forum obniżyłem ilość węgla do 3,5ml by znikły gluty ale odrazu skoczyło no3 na 2,80 . Powiedziałem dość . Wyciągnąłem wszystkie kulki i żywą skale co miałem w sumpie i wszystko dokładnie wyszorowałem w wodzie z podmianki . Wstawiłem plastykowe rurki by poprawić przepływ wody przez sump ( teraz chodzi na 100%) i włożyłem z powrotem kulki . Po trzech dniach patrzę a zoa zaczynają sie rozpuszczać wszystkie sie pozamykały . Wiec mierze i PO4 -0 a no3-0.5 szybko nakarmiłem zoasy . Niestety kilka padło i to te najładniejsze ale Acropora strzeliła w tydzień szczepka zalała podstawę . A spathulata zaczęła sie robić różowa była biała . Pytanie czy tak szybki spadek no3 nie jest zły dla korali . Wstawię tez zdjęcie spathulaty może będzie widać jak zmienia kolory
Znalazłem przyczynę wysokiego no3 człowiek sie jednak uczy całe życie . Popełniłem błąd przy projektowaniu sumpa . Chciałem umieścić kulki maxspecta w przegrodach . Wrzucę zdjęcie na końcu . I wszystko było by pięknie tylko za bardzo to skasowałem . Nic by sie generalnie złego z tym nie stało gdyby nie to ze przedawkowałem trochę nitraphos minus . Pojawiły sie wtedy małe gluty w sumpie i ograniczyły przepływ wody . Podniósł sie poziom wody w sumpie . Wiec skręciłem pompę obiegowa na 60% z 80% . Wtedy skoczyło mi no3 . Wiec ja głupi dałem więcej nitraphos minus by obniżyć . Na to pojawiły sie większe gluty w sumpie . Jak zaczęły sie robić większe gluty (a dawałem wtedy 8ml nitraphos minu na dobę ) za radą kogoś z forum obniżyłem ilość węgla do 3,5ml by znikły gluty ale odrazu skoczyło no3 na 2,80 . Powiedziałem dość . Wyciągnąłem wszystkie kulki i żywą skale co miałem w sumpie i wszystko dokładnie wyszorowałem w wodzie z podmianki . Wstawiłem plastykowe rurki by poprawić przepływ wody przez sump ( teraz chodzi na 100%) i włożyłem z powrotem kulki . Po trzech dniach patrzę a zoa zaczynają sie rozpuszczać wszystkie sie pozamykały . Wiec mierze i PO4 -0 a no3-0.5 szybko nakarmiłem zoasy . Niestety kilka padło i to te najładniejsze ale Acropora strzeliła w tydzień szczepka zalała podstawę . A spathulata zaczęła sie robić różowa była biała . Pytanie czy tak szybki spadek no3 nie jest zły dla korali . Wstawię tez zdjęcie spathulaty może będzie widać jak zmienia kolory
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.