Moren Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Witam. Problem zaczął się około 2 miesiące temu wszystko było wcześniej w porządku nic nie było zmieniane światło itd. Akwa prowadzone dobre 4 lata nagle wszystko zaczęło porastać glonem, mchem, watą, piasek brązowy. Jak sobie z tym poradzic? Co podmiane czyszcze ile sie da a za dwa tygodnie jest to samo Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osna24 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Cześć, Sprawdziłbym TDS- em wodę RO i czy wszyscy mieszkańcy akwarium są "obecni". Jeżeli masz sumpa sprawdź czy nie czas już go wyczyścić i czy odpieniacz działa właściwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moren Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Odpieniacz działa ok, sump, jest jaki jest ceramika zaszla troche syfem, do tego jest kostka 20x20x10 pumeksu czy jak to sie tam nazywa ale ona tylko kokir ma brązowy nie ma zadnych glonów na sobie, pory są ladnie widoczne. Z rybek wszystko jest. Co do tdsa mam dwa. Jeden na wyjsciu po Ro pokazuje 1-2, reczny tds dlugopisowy pokazuje 1 ale nie raz na przedziale 4 lat robilem wode do 4 na tds i nic sie nigdy takiego nie dzialo. Z rok temu odstawilem vsv, tak mysle czy nie zacząc dawkowac spowrotem, bakterie leje i nic zero skutku, moze to wlasne one nie dzialają z braku pożywki? Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mozart Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Witam, miałem coś podobnego. Była zbyt słaba cyrkulacja w stosunku do ułożonej skały (więcej skały wcale nie znaczy lepiej tzw. gruzowisko). W moim przypadku wszystko skończyło się katastrofą. Aktualnie jestem za "minimalist aquascape reef". No chyba, że duża ilość pomp cyrkulacyjnych nie stanowi problemu estetycznego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osna24 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Rozumiem, że testy wody są ok ( mogą być bo glony zjedzą swoje ) Zastanów się co zmieniłeś .... może za dużo lejesz jakieś mikro, może za dużo i często karmisz ... ect. Jak dla mnie w baniaku więcej jest papu niż korale i chciane organizmy mogą ogarnąć. Jak jest nadmiar i problem z eksportem tego pojawiają się dziwne rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moren Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Wlasnie zastanawiam sie czy nie wywalic połowę skaly, zrobic taki minimalist, lepsza cyrkulacja i syf nie ma sie gdzie odkładać w zakamarkach. Testy nie sa idealne bo tu nigdu idealnie nie bylo ale nie odbijalo sie to na wizualnym wyglądzie a teraz... Tak zastanawia mnie czy stałe dawkowanie atramentu na fosforany moze miec wpływ, dawke jaka daje to 10ml co drugi dzień zawsze na noc na 400l w obiegu Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osna24 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Ale to mówisz o chlorku lantanu ???? Wyłapujesz ten "śnieg" w skarpetę filtracyjną lub na gąbkę ? Jeśli nie to zacznij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mozart Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 ...no tak, tylko jak to ruszysz, pojawią się straty. Nie wiem, czy "Stara Gwardia" nie poleciła by zrobić restartu (raz a dobrze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Te "karpie" na pewno nie były takie duże od początku i to one tu paskudzą teraz parametry wody. Wymień rybki na młode. Zrób kilka podmian, posprzątaj w sumpie, dozuj więcej bakterii i dodawaj pożywkę. Wyjdzie na prostą ale nie z tymi wielkimi rybami Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moren Zgłoś Napisano 31 Lipca 2020 Ale to mówisz o chlorku lantanu ???? Wyłapujesz ten "śnieg" w skarpetę filtracyjną lub na gąbkę ? Jeśli nie to zacznij.Tak, wszystko idzie w skarpete a czesc odpieniacz wywalaWysłane z mojego SM-G928F przy użyciu TapatalkaTe "karpie" na pewno nie były takie duże od początku i to one tu paskudzą teraz parametry wody. Wymień rybki na młode. Zrób kilka podmian, posprzątaj w sumpie, dozuj więcej bakterii i dodawaj pożywkę. Wyjdzie na prostą ale nie z tymi wielkimi rybami .gif' alt='default_;).gif' alt=';)'>.gif'>Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu TapatalkaTu tez moze coś w tym być, żreć chcą na potege a wywalać tez gdzieś muszą, moze i faktycznie za duzo syfu sie robi przez to w wodzie, czesc osiada miedzy skalami, część wchlania skała i mimo podmian dalej syf w wodzieWysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2020 Przy skale widać miejsca słabej cyrkulacji,ona też musi być poprawiona,przestawił bym jeden na tylną szybę,aby dmuchał na front Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach