Witam,
Po 4 latach przyszedł czas na przesiadkę z kostki 64 na kostkę 250l plus 100l sump, tutaj bym chciał żebyście potwierdzili czy mam dobre zamiary odnośnie przenosin.
Dodatkowo na skale wyrosło mi blue clove polyps, takie g*** spokrewnione z clavularia, nie chciałbym tego mieć w nowym baniaku.
Do rzeczy
1. Przy przesiadce wykorzystam wodę z działającego akwarium, resztę uzupełnię świeżą solanką
2. Siporax przeniosę do nowego sumpa + dołożę bioballi maxspecta
3. Skałę z starego akwa porośniętą bcp wrzucę do sumpa po uprzednim oczyszczeniu , do nowego zbiornika planuje konstrukcję z sztucznej skały, jeszcze nie wiem jakiej.
4. Do nowego akwa wsypię nowy piasek, cienką warstwę aragonitowego.
5. Założę nowe dsb, zastanawiam się czy nie posypać go odrobiną piasku z wierzchniej warstwy z starego dsb plus przełożę glony.
Co do sprzętu, planowana obsada lps i proste sps:
Lampę mam - ethereal 120W z czasem może zmienię lub dołożę t5 jak mnie najdzie na akry
Cyrkulacja, tu mam największy dylemat, albo gyre 230 pionowo za skałą na środku wysokości albo dwa razy jebao slw10 na tylnej ścianie, ew 2 vortech mp10 jak wyrwę w dobrej cenie
Obieg, jebao dcp 5000, wystarczy jak będę chciał zrobić baypas na filtr przepływowy, pelety czy coś?
Odpieniacz schuran 120 będzie cicho?
Na razie tyle, zapraszam do dyskusji