Dzięki za odp
8 godzin temu, klossowski napisał:Raczej za mały na taki litraż.
Sklepy początkującym nie pomagają i nie dają opcji filtrowania produktów wg wielkości zbiornika. A szkoda W ogóle nie za bardzo widzę przedziały dla takich litrarzy. Są takie jak ten Tunze 9004 a potem juz że ponad 300L.
A czy można przesadzić z wielkością odpieniacza? Jakbym kupił taki np 300-500L?
Jakieś polecane firmy?
Patrzę na np Bubble Magus Z5 (300-500L).. a zreszta, chyba poszukam czegoś używanego na (OLX'sie albo innym alledrogo) na początek.
Chyba że wezmę tego tunze 9004 (bo można dostać po taniości) i sobie zmienię później, a Tunze zostanie jako awaryjny zapas. Odpieniacz musi (powinien) się pojawić jak woda zacznie dochodzić do siebie i zacznie się wpuszczanie życia, tak?
8 godzin temu, klossowski napisał:Nie wiem jaką pompę planujesz, ale na przykład Jebao DCP-5000 nawet Ci do takiej komory nie wejdzie.
Szczerze, to patrzyłem właśnie na Jebao, ale na niższe modele (kierując się opiniami że pompa powinna być 10x litrażu). Maksymalna rozpatrywana przeze mnie wcześniej to DCP-4000, a ona ma 80mm szerokości. Ma 4000L/h więc myślałem że dość zapasu na ewentualne 'skręcenie'. Warto wybrać większą? Bo przy zakupie od zera to różnica nie wyjdzie i tak jakaś kosmiczna.
Pomijając miejsce w komorze (bo już zdecydowałem że zwiększę do 15cm).
8 godzin temu, klossowski napisał:Według mnie za mało. Ja do 100 litrów mam 10l słoik na dolewkę i starcza na max 10 dni. Tobie pewnie by to starczyło na 5 dni.
Biorąc pod uwagę gabaryty szafki to nie będę miał zbyt dużo miejsca, więc chciałbym go jak najwydajniej zagospodarować. Dlatego myślę, że takie rozwiązanie na dolewkę bym widział u siebie.
Hmm, mógłbym poszerzyć całość o 5 cm [15 cm x 50 cm x 30 cm], wtedy (nie dolewając 5 cm od góry) miałbym ok 22L. W sumie jeśli wystarczyłoby mi to na tydzień to myślę że będzie spoko
8 godzin temu, klossowski napisał:Według mnie do tak małego sumpa to max 1 przegroda.
OK, a czy wtedy powinienem zastosować jakąś filtrację wpadającej wody? Np. gąbka z grubym ziarnem, żeby jakieś większe śmieci wyłapać? Mógłbym np w narożniku wygospodarować komin 5x5, gdzie na górze byłaby właśnie gąbka do zbierania tych grubszych rzeczy..
Wysokość przegrody i wysokość samego sumpa.
Rozumiem, że sump powinien być w stanie przyjąć ewentualny spad wody z góry w razie awarii pompy. Ile wody jest w kominie, ponad jego grzebieniem i w wężu to mogę łatwo policzyć.
Ale jaki poziom wody w ogóle powinienem utrzymywać w sumpie? Bo tu nie mogę znaleźć jakiś wskazań. I nie wiem jak wysokie powinienem robić przegrody.
Jeśli byłaby 1 przegroda to rozumiem że przy awarii pompy spadająca woda by się rozlała po całości sumpa, no ale nie po podłodze Ale do jakiej wysokości poziomu wody powinienem doliczyć ten nadmiar - tego właśnie nie wiem.
Chyba, że to jest po prostu zależne tylko od mojego widzi-mi-się - zrobie wyżej to będę miał więcej wody brutto w obiegu, zrobię niżej to mniej. Bo przecież samego sumpa mogę zrobić bez problemu 5-10 cm wyższego (jeśli szafka miałaby ok 90 cm wysokości, to wewnątrz jest ok 80 cm h do zagospodarowania. Odpieniacze przeważnie mają zanurzenie 20-25cm ale tu łatwo regulować podkładką,
3 godziny temu, dadario napisał:1. Rób sumpa maksymalnie wielkiego jak Ci się zmieści.
Jakaś optymalna/bezpieczna odległość pomiędzy górą sumpa a szczytem szafki? Bo pewnie w przyszłości będzie jeszcze coś montowane.
Planowałem zostawić obok sumpa trochę miejsca (20 cm x 35) bo z pewnością będzie na coś potrzebne jeszcze. No i lepiej żeby wszystko nie było bezpośrednio nad wodą.
3 godziny temu, dadario napisał:Ps zastanów się nad wysokością akwarium 60cm. Naprawdę robi różnicę.
Ale myślisz żeby wysokość kosztem 'głębokości', czy po prostu żeby wyżej? Jeśli to drugie, to ponad 280L by było.
Eh, wiem że 10 cm wysokości robi różnicę, ale koszty idą w górę też. Wydaje mi się że przy kolejnych 10 cm dość mocno wzrasta zapotrzebowanie na światło żeby doświetlić dno. Czyli większe koszty startowe (eksploatacji nie liczę, bo mam zamiar się wspomóc fotowoltaiką).
To trochę jak nałóg albo mania wielkości - chciałoby się ciągle więcej. Ale trzeźwo myśląc, to dopiero co chciałem zakładać 70L żeby się naumieć rzeczy, obyć w temacie i dopiero rozważyć przesiadkę
2 godziny temu, Konrad_Wwa napisał:Jak pisałem indywidualna sprawa, pamiętaj żeby nie wywalić całej kasy na sprzęty bo oglądanie sterty kamieni w akwarium raczej nie będzie cię satysfakcjonować:)
No dlatego właśnie najpierw chciałbym sobie wszystko zaplanować, obliczyć, przeanalizować i zestawić z realiami potem doliczyć połowę na nieprzewidziane i wiadomo na czym się stoi
2 godziny temu, Konrad_Wwa napisał:Zastanów się również nad długością akwarium względem planowanego oświetlenia.
Szerzej nie mam miejsca - mogę tylko zwężać. Ale i tak planuję zaprojektować koronę (z jakiegoś lekkiego tworzywa), a teraz te LEDy w takich przeróżnych kształtach, że coś tam się wkomponuje