Skocz do zawartości
Simon

Mialem wczoraj potop

Rekomendowane odpowiedzi

Przed zasnieciem polowka zauwazyla ze wykladzina kolo akwarium jest mokra. Balem sie czy przypadkiem glowny zbiornik nie zaczal gdzies z tylu cieknac. Wylana woda wskazywala jednak ze to raczej gdzies z sumpa cos powoli cieknie, albo sump zaczal przeciekac. Po ponad godzinnym grzebaniu zauwazylem ze na gorze calciumreactora jest woda. Odetchnalem z ulga ze to nie sump i ze tylko z 15-20litrow wody wylalo. Nie wnikalem ktory wlot do reaktora cieknie,bo bylo juz po 2.00 wylaczylem pompe doprowadzajaca wode do reaktora jak i sam reaktor. Zaraz po 5 obudzily mnie halas pomp idacych na sucho. Sump byl praktycznie pusty a 50-60 litrow wokol akwa. Odcialem sumpa i wzialem sie za osuszanie wykladziny, zbieranie wody z parkietu (dobrze ze wynajmujemy na parterze (anglieskie budownictwo bez piwnic etc), parkiet jest stary i trafiaja sie szczeliny). Pozniej wzialem sie za lokalizacje usterki. Gdy juz wszystko odlaczylem, powyjmowalem sprzet, piach i skaly i wytargalem sumpa zauwazylem przypadkiem ze waz ktorym pompowana byla woda z sumpa do akwa jest w 1 miejscu skrecony a na skreceniu jest pekniecie. Stary ok 3 letni waz wyladowal w koszu, sump zostal przeorganizowany przed ponownym umieszczeniem w szafce. Na razie sie kisi bo waz 19mm powinien przyjsc poczta jutro.

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może AlexW200 napisze co się stało z jego parkietem jak wylało mu się 700 litrów :wink;)

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parkietu nie mialem ale panele wygladaja calkiem ciekawie po powodzi. ;)

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

urzekła mnie Twoja historia:) przyznam sie, ze spiac w pokoju, w ktorym stoi zbiornik, miewam tak, ze budze sie spocony myslac, ze cos sie zkaszaniło:) pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz po upływie grubo ponad roku od czasu gdy pękło moje 300 litrów już nie miewam takich omamów, ale przez kilka m-c od kupna nowego baniaka też nieraz budziłem się w nocy aby sprawdzić czy wszystko OK bo coś mi się wydawało, że coś słyszę ....

Po powodzi 20m2 paneli było do wymiany,

ale teraz mam terakotę w pokoju i nawet jak się coś wyleje, to tylko otwieram okno, włączam wentylator i czekam aż samo wyschnie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym mial terakote to bym okna nie otwieral.... wzialbym maske i zaczal plywac :wink

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem takie obawy, szczegolnie gdy umiescilem sump na kolkach nad akwarium, teraz spie w innym pokoju ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parkiet i akwarium morskie nie ida w parze,do tego podczas "powodzi" prąd płynący przez słona wodę potrafi nieźle kopnąć -wiem coś o tym:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na 3 000L Kolegi kolega mial taki wypadek, ściany byly mokre ponad metr od fali no i parte zalany, Ubezpieczenie nawet nie odpisalo chaba na list. Jutro bedzie kolega zapytam go moze jakies zdjecia

"<?))))><`?...¸??´?`?.¸Morskie¸.?´?`?...¸.?´><((((?>"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.