Mała aktualizacja do której zbierałem się już jakiś czas w końcu choroba pozwoliła coś napisać
parametry 31.10
temp 25.3stopnie
zasolenie 35ppt
ph 8-8.1
kh 7 mała hanka codziennie dolewam 10ml kh Tropical Marine Power Advanced KH/Alkalinity
testy salifert
ca425
mg 1550
nh4 biały może lekko mleczny na pewno sam dół skali
no2 i tu miałem delikatny skok 0.25 pare dni temu odczuła to krewetka czyszcząca żyła u mnie miesiąc 2 tygodnie wcześniej przeszła wylinkę
obecnie test się nie zabarwia
po3 lekko zabarwione patrząc przez bok wiec stawiam na 0.2
po4 nie barwi
cały czas dolewane są bakterie special blend
Zycie
zaczynając od największych
para młodych błaznów
2 trochusy
garść collumbelli -zastanawia mnie czy kilka pustych skorupek to wina cyrkulatora czy może dobierając sie do nich gagatki typu wężowidła lub wieloszczety
5-6 wężowideł
4 wieloszczety złapałem w zbiorniku głównym postać larwalna i przerzuciłem do sumpa
widuje czasami pojedyncze asteriny wyciągam z akwarium planując wrzucić zoa
rurówki rosną w sumpie i piasku a w całym akwarium pojawiają się na szybach male zakręcone jak ślimaki
spaghetti worm są w sumpie myślę żeby przerzucić do zbiornika głównego niech się mnoży w piasku
wydaje mi się ze po szybach w nalocie bakteryjnym powoli porusza się jakieś mikro życie
w formie bloga i albumu prowadzę instagram na który serdecznie zapraszam
https://www.instagram.com/silesia_reef/
przy okazji może ktoś ma fajne patenty jak robić lepsze zdjęcia obecnie posiadam iphone 11
i czy warto inwestować 160 zł w soczewki ?
No i prawie bym zapomniał WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA KATANI
za wiadra biologi na start oraz kilka korali no i najważniejsze pomoc merytoryczna
mimo ze wiedze teoretyczna zdobywam już jakiś czas warto z kimś pogadać
jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI !