Skocz do zawartości

Historia edycji

Flasher

Flasher

W dniu 8.01.2021 o 00:12, bociek napisał:

Dzięki za podpowiedzi. Na wszelki wypadek przelutowałem podejrzane miejsca i po sprawdzeniu każdej diody z obudową wygląda,  na to że przebić nie ma. Zastanawiam się jeszcze nad wyjściem GND z płytek driverów. Za co dokładnie ono odpowiada i kiedy się je wykorzystuje - tzn. wiem, że to uziemienie ale czy może coś pomóc w moim przypadku? 

GND to po prostu masa, pewnie jest spięte z minusem zasilania. Ze schematu wynika że nie trzeba jej łączyć chyba że na przetwornicy zasilania regulowany jest minus ale szczerze wątpię.  Po przeanalizowaniu wpisu Niestety muszę stwierdzić że błąd jest po stronie montażu ledów. Napisałeś np. że po pierwszym załączeniu zaświeciło Ci 2 z 7 ledów w nitce... przy łączeniu szeregowym nie ma takiej możliwości, jeżeli zaświeciły dwie to znaczy że reszta została ominięta przez jakieś zwarcie. Nie ma sensu też mierzenie napięcia na ledach (chyba że szukasz uszkodzenia przy nieświecących ledach) ponieważ drivery regulują prąd a nie napięcie.

Flasher

Flasher

W dniu 8.01.2021 o 00:12, bociek napisał:

Dzięki za podpowiedzi. Na wszelki wypadek przelutowałem podejrzane miejsca i po sprawdzeniu każdej diody z obudową wygląda,  na to że przebić nie ma. Zastanawiam się jeszcze nad wyjściem GND z płytek driverów. Za co dokładnie ono odpowiada i kiedy się je wykorzystuje - tzn. wiem, że to uziemienie ale czy może coś pomóc w moim przypadku? 

GND to po prostu masa, pewnie jest spięte z minusem zasilania. Ze schematu wynika że nie trzeba jej łączyć chyba że na przetwornicy zasilania regulowany jest minus ale szczerze wątpię.  Po przeanalizowaniu wpisu Niestety muszę stwierdzić że błąd jest po stronie montażu ledów. Napisałeś np. że po pierwszym załączeniu zaświeciło Ci 2 z 7 ledów w nitce... przy łączeniu szeregowym nie ma takiej możliwości, jeżeli zaświeciły dwie to znaczy że reszta została ominięta przez jakieś zwarcie. Nie ma sensu też mierzenie napięcia na ledach (chyba że szukasz uszkodzenia przy nieświecących ledach) ponieważ driwery regulują prąd a nie napięcie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.