Skocz do zawartości
BeRsErK

Okrzemidła

Rekomendowane odpowiedzi

Jak długo trzymają się(i rozrastają) okrzemki w dojrzewającym baniaku?? Jaki zwierz zjada to tałtarajstwo bo przecież glonojada z Tangi nie wrzucę :)

Pytam bo nie wiem ile dojrzewa morskie - w słodkowodnym miałem z okrzemkami problem tylko koło 2/3 miesiecy ale tu widzę megaokrzemki :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie utrzymywały się dosyć długo około 5-6 m-cy, ale to moja wina bo nie potrafiłem wyregulować miniflotora. Dopiero kiedy odpieniacz zaczął działać poprawnie powoli ustąpiły. Zjadają je ślimaki turbo ja mam akurat Tectus nilicitus. Wartro je wprowadzić do zbiornika. Artykuł o ślimaczkach znajdziesz tu w dziale artukuły.

Cześć

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodę na podmianki kupuję w sklepie - do jej jakości nie mam zarzutu - to po prostu dojrzewanie baniaka :D

Mówicie, że ślimole turbo?? zobaczymy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hej BeRsErK

Zapytaj w swoim sklepie czy uzywaja filra DI na wyjsciu z RO , druga sprawa to czy odparowana wode tez uzupelniasz woda od nich ? , czy moze sam robisz jakies dolewki ?

pozdr...

Ps; Potrzebny jest filtr z zywica silnie zasadowa , ktora usuwa resztke silikatu na wyjsciu wody z filra RO inaczej nie ma sie co dziwic , slimaki turbo tez niewiele pomoga jak sie ciagle na nowo nanosi do wody silikat przy kazdej podmianie wody czy tez przy uzupelnianiu odparowanej .

Ciekawostka jest ze piach koralowy potrafi wsobie przetrzymywac silikat , po wprowadzeniu filtra Di , potrafia te glony jeszzce dlugi czas umilac zycie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.