48 minut temu, Bouli napisał:Miałem na myśli oprogramowanie pod obrabiarkę np. edgecam czy esprit, skoro masz 30 lat doświadczenia to ty już młody nie jesteś i przypomniała mi się taka sytuacja za starszym człowiekiem w stylu pier.... nie będę się tego uczył, ja już swoje się w życiu nauczyłem to miałem na myśli pisząc "nie do ogarnięcia"
rozumiem, że to nie te dość skomplikowane elementy? Tak czy inaczej ja sobie nie wyobrażam pisania z łapy, nawet prostego elementu pod ploter 2D bo zajęło by mi to 3 razy więcej czasu i połamanych narzędzi
Moja obrabiarka to trochę inna technologia niż ta twoja . Ja mogę skanować rysunki PDF i odrazu z tego robić program . Ja wpisuje tylko jakie narzędzia chce użyć i jakie parametry . Ja z ręki w ciągu kilku sekund pisze programy na 5 osi z tym ze to są programy w których naraz pracują dwie osie . Jezeli pracują 3 osie i więcej wymaga to programu typu cad z tym ze programu który jest używany w mojej firmie ty do niego nigdy nie będziesz miał dostępu . To program na licencji Rolls-Royce i oni dają go za darmo firmą z którymi współpracują . Ten film w którym w aluminium frezujesz kieszeń ja na mojej maszynie zrobię w kilka sekund . I nie muszę mieć wszystkich danych maszyna sama oblicza początki łuków , promienie itd . To całkowicie inna technologia . Jezeli jestes zainteresowany mogę ci wysłać książki w PDF jak programować g cody .niestety tylko w języku angielskim . Nie jest to trudne dziecko nauczyło by sie programować