Darek S Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 Witam serdecznie Mam lampę led robioną prawdopodobnie przez "Morświna" a przynajmniej z jego sterownikiem. Wysiadł biały kanał. Były to dwa paski led po 6 diod na każdym (prawdopodobnie cree) Driver od tego kanału przypomina ten: https://allegro.pl/oferta/led-driver-sst90-xhp70-xhp50-xp-g-xm-l-350-5000ma-10518139270 czyli tak samo wygląda i producent mówi, że ma prąd 2.8 A a na wyjściu zmierzyłem, ze 24 V. Potrzebuję dobrać diody led z gotowymi podstawkami o białym świetle ok 6500K. Czy takie diody mogą wtedy być, a jeśli nie to co innego i jak połączyć. Nie musi być dwa paski, może być jeden i wszystko szeregowo. https://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XT-E-CoolNeutralWarm-White-1W-5W-biala/91 rysunek: Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bouli Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 nie może być jeden pasek szeregowo chyba, że znajdziesz diody które mają prąd przewodzenia 2,8A Powinieneś zrobić tak jak było, czy jest na rysunku, dwa paski i prąd rozdzieli ci się na 2 x 1,4A Diody z linku mają max 1500mA powinny świecić na maksa ale tego to nie gwarantuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 43 minuty temu, Bouli napisał: nie może być jeden pasek szeregowo chyba, że znajdziesz diody które mają prąd przewodzenia 2,8A Powinieneś zrobić tak jak było, czy jest na rysunku, dwa paski i prąd rozdzieli ci się na 2 x 1,4A Diody z linku mają max 1500mA powinny świecić na maksa ale tego to nie gwarantuję. Dzięki Ile tych diod zakupić 10 czy 12 ? tak by wystarczyło tych "volt" dla wszystkich ? , a może więcej np dwa "paski" po 7 sztuk?. Dla mnie im mniej tym lepiej ale dostosuję się. Oryginalnie były dwa gotowe paski po 6 sztuk jakoś podłączone. o takie: Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bouli Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 3,4V x 6led = 20,4V 7led to będzie 23,8V pytanie jaki ty tam masz zasilacz bo coś tam sterownik zawsze pobiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 Zdjęcia zasilacza i innych wnętrzności. Tych driverów jest w sumie 3 - dwa mają podpięte niebieskie (po 2 paski na driver) , jeden z odciętymi kabelkami to właśnie ten od dwóch białych pasków no i jeszcze w środku jest jakieś maleństwo do 3 diod czerwonych i UV. Prądu raczej wystarczało i powinno wystarczyć chyba nawet z nadmiarem, z tego zasilacza. Jak potrzeba więcej informacji to mogę prześledzić te inne kabelki od driverów bezpośrednio do pasków ledowych. Takich pasków już nie produkują Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bouli Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 jeśli te niebieskie mają podobny pobór prądu to masz 6 pasków po 1,4A = 8,4A dodaj wentylator te cztery diody UV sterowniki to pewnie będzie blisko tych 10A z zasilacza a czemu nie chcesz naprawić tych pasków?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 a czy jesteś pewien że to wina pasków (diod)?a może sterownik(biały kanał) lub driver padł Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 Niestety diody, bo zaczęły się wykruszać i teraz jeden pasek nie świeci wcale (padł prawie cały na raz) a w drugim świeci 4 diody zamiast 6 , ale za to chyba jaśniej niż były. Pewnie się spalą zaraz. Czyli z 12 diod świeci w sumie 4. Sterownik (czyli sterowanie tym ściemnianiem itp) odłącza się małym kabelkiem - wtedy leci na 100 procent. Jak się lampa włącza to też dwie sekundy świeci na 100 % i stąd wiem co i jak. Kiedyś już padł driver to wcale nie świeciły. Nie wiem jak naprawić paski - chyba trzeba by było wydłubać wszystkie diody z nich i coś dolutowywać, a moja lutownica jest raczej do kabli bo ma 100 wat i bierze sporą kroplę cyny . Gdyby ktoś z Lublina to potrafił szybko ogarnąć "za flaszkę" to chętnie Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) KOLEGO SYMPATYCZNY... Tak się składa, że mam podobne lampy nad moim baniaczkiem. Przerobiłem je sobie i w przeróbce wykorzystałem jedynie niebieskie paski. białe mi zostały, więc jesli chcesz, to możemy wymienić na jakieś życie. jak by co, to pisz na PW. jest tego pięć, albo sześć pasków. jak je demontowałem wszystkie świeciły bardzo dobrze. Edytowane 24 Marca 2021 przez wiesiektbg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 24 Marca 2021 wiesiektbg - napisałem na prv Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach