Witam
Zakładam wątek ze swoim zbiornikiem Może to pomoże mi w lepszym zrozumieniu i powadzeniu swojego pierwszego morszczaka który jest ze mną od pół roku. Zacznę tak od przedstawienia ogólnych informacji co to za zbiornik i co tam w nim na razie jest
Start akwarium to koniec listopada 2020 roku. Zbiornik to tradycyjna 240L z kominem z lewej strony i czarnym lacobelem jako tło. Tak wiem wąskie ale akwarium miało stać w innym miejscu jak zamawiałem całość a jak przyszło to zmieniła się koncepcja żony i teraz wiem że weszło by 10 cm szersze no ale mam co mam
Zacznę może od sprzętu.
Lampe jaką zamówiłem po dosyć okazyjnej cenie nieużywaną to Cyrex A1 ledowa. Wiem że na ten zbiornik może być nieco za słaba ale mój plan był taki że środek obsadzam koralami wymagającymi więcej światła a boki tymi mniej wymagającymi. Jak kiedyś coś się zmieni najwyżej się wymieni Mam dwa cyrkulatory Jebo SOW-5M tu trochę jeszcze sprawdzam jak tu dobrze je ustawić. Wodę pompuje Jebao MDC-5000 i wodę odpienia odpieniacz RedStarFish N-130. Do tego jeszcze grzałka ehemia co by wodę grzała. O dolewkę dba dolewka z Aqua Trendu Millenstone.
Zbiornik w większości startowałem na suchej skale z 5 kg zakupiłem ożywionej i jeden kawałek poleciał do sumpa drugi do zbiornika głównego. Doszedł też żywy piasek, u mnie akwa musi mieć piasek będę się męczył ale zrobie tak by był i był w miare czysty
W sumie też leżą media jak kulki maxspecta, węgiel (tu miałem na początku ok 2 miesiące później wyjełem teraz od ok 2 tygodni mam znowu) i life biofil od AF i wszystko.
Zbiornik prowadzony na soli od AF i zasolenie utrzymuje na poziomie 1,025.
Testy jakie robie to (odrazu podam ostatnie pomiary) głównie mam saliferta:
- Ph - 8.15
- Kh - 7,8
- Po4 - niewykrywalne
- No3 - 10 może nieco wyżej ( to przez to mogę mięc teraz wysyp cyjano przez różnicę ? )
- Ca - 420 ostatnio było
- Jod - 0,4 ( tu dozuje dwie kropelki co drugi dzień jodu od AF od około dwóch tygodni)
- Mg - tu wyniku nie pamiętam ale był dobry
Co do życia jakie mam w akwa to i jest kilka ryb ślimaków i korali
Z ryb i innych gadów mam:
- Dwa błazenki
- Zebrasome Scopas
- Salariasa
- Lorentke
- Gobiodona Historio
- Decore
- Strombusy ślimaki 3
- Turbo jednego lub więcej małutkich - jeden kupiony duży
- Jeżowca globusa chyba tak się pisze
- Kraba pustelnika
- Trzy ślimaki na cyjano ostatnio kupiłem
- Kilka wielszczetów
- Raz z koralem przyjechało pzypadkiem małe wężowidło i tylko tyle go widziałem
- Nassariusy ślmaki też kilka biega
- Krewetka czyszcząca
Co do korali to tak to postaram się mniej więcej wrzucić w jakiej kolejności dodawałem:
- Capnella
- Ucho słonia
- Rhodactis
- Blastomussa
- Sacropyton
- Dunka
- Ukwiał quadro dla nemo
- Zoa - takie z pomarańczową obwódką i jeszcze jakaś odmiana - miałem chwile ultra chaos ale nie przetrwało
- Calvularia Papaya
- Trikentrion flabelliforme - troche z nim walcze ma dni gdzie jest otwarty i gdzie potrafi być kilka dni zamkniety
- Favie
- Acanthastrea - nie pamiętam jaką odmianę ale mam z nią teraz problem bo się prawie nie pompuje a już wypuszczała kolejne dwie główki
- Euphilla paaranocra Gold - też ma się dobrze
- Goniopora premium jakaś taka fioletowa - ma się na razie dobrze - ładnie się pompuje
- Montipora samarensis
- Milka
- Montipora digitata różowa
Lps narazie się utrzymują są najkórcej w akwa ale ubytków nie widać zobaczymy jak będą rosły. Wszystkie szczepki były malutkie więc i narazie nie zarosło za bardzo.
Na chwilę obecną męczy mnie cyjano i próbuje je wyplewić z akwa. Zwiększyłem cyrkulacje, przestałem podmieniać wodę bo przypuszczam że po4 powinno być nieco wykrywalne wtedy bo zaczęły zanikać gloniszcze. Z rad na forum zamówiłem sobie CyjanoClean od KZ i wrzuciłem stynkę mrożona do sumpa aby lekko zabrudzić wodę. Może i być jeszcze dojrzewanie ale chyba warto delikatnie naturalnie wspomóc akwa
Zdjęcia tak na szybko zrobione. Usiąde wieoczrem i postaram się ładniejsze fotki dać