Skocz do zawartości
wildschek

Mega --WIELOSZCZET !

Rekomendowane odpowiedzi

@kaziko - u mnie było to samo

najpierw xenie poszły, miałem ich naprawdę dużo, w ciągu kilku tygodni poznikały, nawet te co rosły wysoko na szybie, myślałem że to jakiś ślimak, później że może coś z wodą mam nie tak (chodz twarde rosły ładnie, ale moja teoria to że twarde wydzielają jakąś chemię i xenie przez to zmarniały). Poźniej poszły kolonie zoathusów - a że akurat miałem wysyp cyjano to tak sobie to przetłumaczyłem :). Kilka dni temu znów znikły grzybki, a wczoraj nie złapałem go (mało brakowało) ale widziałem jak gryzł mi sinularie dura (biedna też penwie nie pierwszy raz, bo marnie wygląda od pewnego czasu). Jestem tak wkurzony ze jak nie złapie go do niedzieli to rozbiorę całe akwa , już się pogodziłem z tym że połamię twarde.

U mnie wychodzi zaraz po zgaszeniu świateł, ale nawet tv musze wyłączyć.

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, no, jak to samo jest u mnie to za...bie dziada... miałem takie ładne czerwone zoanthusy...

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nowego podejrzanego. rozgwiazdy astirinia. niebieskie. dopiero teraz jak przestawilem skale pod przednia szybe to widze, ze siedza na tych kilkunastu pozostalych polipach.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No

Mam dziada, dzis nie wytrzymałem nerwowo i rozebrałem całe akwa. Jak zobaczyłem poogryzane polipy akry to %^$%$%$&.

Po 6 godzinach mam już wszystko ułożone od nowa, inaczej, mam nadzieje że korale to zniosą dobrze, na razie całe zestresowane.

Zaraz fotka

Krajobraz po bitwie

591-robal1.jpg

591-robal2.jpg

591-robal3.jpg

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz ten dziad

w trakcie polowania trochę go sponiewierałem, strasznie silny był i się rozrywał na kawałki

Na szczęście doszedłem do samej głowy i nic więcej nie zostało

Ale nie wyobrażam sobie że mógłbym go złapać bez wyciągnięcia wszystkiego z akwa

A jeden duży kawałek urwałem mu wcześniej, z tydzień temu, byłby dłuższy

Straty:

Xenie - a mialem tego naprawdę masę

Grzybki czerwone, niebieskie - jw

Zoathusy 3 gatunki

591-robak4.jpg

591-robak5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pikny robal :D

teraz na dniach jak przekladalem z moich 60l do 375l korale i reszte skaly to sie 2 razy natknolem na Blausteifen-Feuerwurm (pierwszy ok 30cm drugi ok 20-25cm)

http://www.meerwasser-lexikon.de/de/84/2204/Eurythoe/sp.%2001.htm

natknolem doslownie :D bo mialem pelno ich wloskow w palcach :D troche poparzylo, troche wyciagania penseta ale palce cale :D

obydwa skonczyly w kiblu

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balbym sie siadac!

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem,

Przy okazji tematu może ktoś będzie mógł mi pomóc w identyfikacji mojego wieloszczeta jako przybył ostatnio wraz z nową montiporą.

Opis pochodzi od mojej zony która go widziała jak narazie jako jedyna :D

A więc: jest czarny, około pół centymetra średnicy, około 15 cm długości i miał czułki w biało-czanre paski i był ładny :D

Zauważyłem, że moje krewetki się szczególnie interesują miejscem w którym siedzi - siedział... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f*ck, ja wczoraj widziałem moje wieloszczeta !!!

Z dziury było widać 20 cm.....nie mysle nawet ile miał w jaskini :drink

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZŁAPAŁEM GO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Właśnie dziś dorwałem drania który przywędrował z montiporą, o której powyżej pisałem. Mój post jest z 2008-01-03. Od tego czasu bydle wcinało bez pozwolenia całą masę miękkich i moją piękną tridacnę. Przez te 8 miesięcy urosło mu się do jakiegoś metra długości.

Akwarium to w tej chwili istne pobojowisko. Wywalanie wszystkiego z akwarium zajęło mi 5 godzin....

A jegomość którego u siebie gościłem to:

Palola sicilliensis

Jak posprzątam to wkleję fotki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ladny stworek :)

ale link przynajmniej u mnie nie dziala, przenosi do nano-reef.pl/palola sicilliensis, a takiej strony nie ma. Trzeba go skopiowac i wkleic do przegladarki to dziala. Tak jakby forum automatyczie podmienialo adres www na nano-reef

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link już działa :) Wczoraj było późno i wpisując się pomyliłem :)

A tu fotka gada.

2102-eg1.jpg

Nie wiem czy to nie jest może jednak Eunice Gigantea czy coś w tym rodzaju....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no witam to i ja sie pochwale muj mial 1,5 m razem z kolega Filavandrelem udalo na m sie go wyjac z baniaka zdiecia sa moze nie tak piekne jak to bo nie bylo czasu na sesje ale udokumentowane jest moze Filavandrel wzuci te fotki ale byl problem z nim zeby w szczypce zlapac wyrywal sie taki silny byl ale hmm odszedl:strutin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka sama k... pożarła mi tridacne i nadal się panoszy, jak ją złapałeś??

160L + sump 40L, 150W HQI BLV Nepturion 14kK, 2 x ATI blueplus 39W i 2 x ATI actinic 39W, OR 2500, 5000 l/h, odpieniacz TUNZE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powywalałem wszystko z akwa. Siedział pod największym kawałkiem skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety tez, tzn zmienilem zbiorik na wiekszy i jedyne wyjscie z sytuacji wszystko wywalic, a nawiazujac zjadal mi tridacny i zoa, oraz przestawial skaly wiec tylko jedno wyjscie jezeli wiesz gdzie sie zasiedlil, w tym obrebie wywal skalki i poloj, a jak nie no to tak jak ja dwoje szczypiec, ale i tak nie pomagalo, wyrywal sie i zaczepial sie o skalke i nie ma opcji zeby go wytrargac, wiec trzeba bylo skale wyjac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no gratulacje tez mam jeszcze takiego bydlaka tez mi wyzera miekasy ... i licze na szczescie ze kiedys sie wychyli jak jego "brat-siostra" ktory rok temu wyszedl nad ranem na piach przed szybe na przodzie i cyknalem drania tez byl nie maly i gruby jak palec .. od tamtego roku widzialem tylko kilka razy jak wcinal zoa i blyskawicznie sie chowal.. ale dziury w piachu pod dolnymi skalkami sa wielkosci grubego palca .. wk. mnie on ze szok ... nie ma mozliwosci zlapania dziada ... pewnie bym wywalil wszystkie skalki ale jaka mam gwarancje ze siedzi wlasnie w pasku na dnie ?????? zadnej choc na to wlasnie wyglada ...

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem tez kiedys takiego czarngo wieloszczeta wyjalem skalke siedzial w szparze malymi norzyczkami przecialem skubanca na polowe tak zestresowal sie ze kazda polowa wylazla osobno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tridacne wciagnął między skały, niezły sobie obiad zrobił - za 2 stówy! jak dorwe udusze! ale nie mam pojęcia gdzie on może być! jak go wyczaić?

160L + sump 40L, 150W HQI BLV Nepturion 14kK, 2 x ATI blueplus 39W i 2 x ATI actinic 39W, OR 2500, 5000 l/h, odpieniacz TUNZE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.