Skocz do zawartości
smk

Zwierzaki z bałtyku

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przyjechała koleżanka narzeczonej i jak to bywa zagnała nas w tą zimnicę wieczorem na plaże (my lokalni niezbyt często odwiedzamy plaże :) ). Patrze a tam gostek z siatką lata po kolana w wodzie i coś zbiera. Zaczaiłem się na niego na brzegu bo się domyśliłem że łapie krewetki na przynęte dla ryb.

Za "na loda dla dzieciaków" złowił mi całą siatkę zwierząt (zajeło mu to 2 minuty)

Wyciągnąłem sobie z siatki 5szt palaemon elegans 3 szt jakiś większych krewtetk (wyglądają tak samo tylko są ok 5cm i koloru piasku) i 2 flądry po 3cm. Byłem w szoku że machnięcie 2x siatką po dnie 10m od brzegu na plaży daje takie efekty - tam było tego ze 1,5kg zwierząt!!!

Teraz pytanko - jak myślicie czy te większe krewetki są bezpieczne dla rafy? Ryzykować i wrzucać je? Co z fląderkami? Co takie malutkie jedzą? myśle że wrzuce je do refugium tam jest zylion robaczków (kiełże, wieloszczety, itp) więc nie powinno być problemów z wykarmieniem tak małych zwierzaków.

Jade zobaczyć do biura jak przebiega aklimatyzacja. i zrobie wam fotke z plażowych łowów.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna flądra padła podczas aklimatyzacji, druga wygląda nieciekawie więc pewnie nie przeżyje (a to dopiero zasolenie 1,019 więc do 1,025 jeszcze szmat). Krewetki wszystkie ok (wyskakują skubane z miski)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie boisz sie, ze jakiegos syfa z fladrami przyniesiesz do akwa?

Zrob fotki:)

Pozdrawiam A. Szwarc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki sa spoko. :) Jedna P. elegans jeszcze mi sie po baniaku ukrywa przed blazenkami :D Te wieksze tez nie wyrzadzaly zadnych szkod.

Prawde piszac sam sie czaje zeby podobny numer zrobic w koncu do naszego morza mam tylko 100km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys juz ktos opisywal doswiadczenia z krewetkami baltyckimi w akwarium rafowym. tylko nie pamietam czy na forum czy na zewnetrznej stronie.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

818-fladra.jpg

818-kreweta_baltycka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mówicie że małej fląderki nie wrzucać nawet do sumpa z Miracle Mud ? Ma tam kupe jedzenia i błotko do zakopania się w nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

Teraz pytanko - jak myślicie czy te większe krewetki są bezpieczne dla rafy? Ryzykować i wrzucać je?

Ja bym nie ryzykowała, bo wygladają jak Palaemon adspersus - krewetka Bałtycka, które w przeciwieństwie do P. elegans są chronione i ich miejsce jest w Bałtyku, a nie akwarium...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

czyli mówicie że małej fląderki nie wrzucać nawet do sumpa z Miracle Mud ? Ma tam kupe jedzenia i błotko do zakopania się w nim.

By móc się w ogóle nad tym zastanawiać, w pierwszej kolejności musiałbyś oznaczyć co to za ryba, bo flądra jest pojęciem względnym...a z takim małym dzieciaczkiem może być problem z oznaczeniem, później poszukać jaka jest jej wytrzymałość na zmiany zasolenia, bo po co biedną rybę męczyć szokiem osmotycznym i suszyć w wodzie...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tego to się nie spodziewałem - pokolce zeżarły mi krewetki zanim doleciały do dna. Nosz kurde - gorzej niż skrzydlice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i problem sie sam rozwiazal. Musze wybrac sie do 3-m, nalapac sobie p. elegans do filterka glonowego co go swiezo w sumpie odpalilem, ciekawe jak sie beda tam sprawowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do glonowego nie polecam nic pakować. Po kilku miesiącach bedzie się tam roiło od wszelkiego rodzaju robaczków, które będą zasilały akwarium główne i rybki sobie pomiędzy posiłkami coś pożywnego przekąszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.