Skocz do zawartości

Historia edycji

Jarzy2001

Jarzy2001

Witam Forum! Przymierzam się od bardzo długiego czasu do założenia pierwszego morskiego. Plan mniej więcej mam. Całość planowana pod miękkie, może jakieś proste LPSY. Ma być z założenia łatwo i niepodatnie na błędy.

Obsada: przede wszystkim skorupiaki typu jeżowce, wężowidła, rozgwiazdy, rurówki itd. Do tego kilka ryb - jakie? Jestem otwarty na sugestii. Najlepiej,żeby ryby wspierały utrzymanie ekosystemu np. jedząc glony.

Zbiornik: 200-240l.  Wymiary: 100x60x40. Czy lepsze dla początkującego będzie coś a'la kostka? Wysokość 40cm,żeby nie było problemów z oświetleniem.  Komin zewnętrzny na węższej ścianie. Jakich szklarzy polecacie? Pisałem do kolegi ze Szczecina - termin na kwiecień. Reefgarage- styczeń. Aqua Medic - olali mnie. Erybka jedynie w miarę szybko.

Sump: jaki litraż będzie dobry? Coś ok.70l? Dzielić go na komory? Planuję odpieniacz i chyba tyle z "dodatkowych" sprzętów.  Myślę nad refugium,bo sam koncept wydaje mi się interesujący. Rozważałem nad DSB,ale to raczej zły pomysł.

Obieg: MDC 5000 lub 6000, bo sterowalny przepływ i przycisk do karmienia. Cyrkulacja: SLW-10M sztuk 1 na początek. Chyba,że od razu dać 2 słabsze na przeciw siebie?

Światło: tu ogromny zgryz. LED czy T5?  Przede wszystkim światło musi być montowane na akwarium, co raczej eliminuje T5. Z uwagi na brak miejsca w domu zbiornik musi stać w miarę centralnie w salonie. Zawieszenie w tym miejscu światła spod sufitu będzie wyglądało po prostu źle. Myślałem o ECOTECH RADION XR15 G5 PRO. Nie ukrywam,że chciałbym troszkę mniej kosztowną lampę i najlepiej taką,która obejmie cały zbiornik. Rozważałem jeszcze ATI Sunpower. Może AI Prime Hd 16 x2? W grę wchodzi też DIY - może znacie kogoś, kto robi dobre belki LED?

Jarzy2001

Jarzy2001

Witam Forum! Przymierzam się od bardzo długiego czasu do założenia pierwszego morskiego. Plan mniej więcej mam. Całość planowana pod miękkie, może jakieś proste LPSY. Ma być z założenia łatwo i niepodatnie na błędy.

Zbiornik: 200-240l.  Wymiary: 100x60x40. Czy lepsze dla początkującego będzie coś a'la kostka? Wysokość 40cm,żeby nie było problemów z oświetleniem.  Komin zewnętrzny na węższej ścianie.

Sump: jaki litraż będzie dobry? Coś ok.70l? Dzielić go na komory? Planuję odpieniacz i chyba tyle z "dodatkowych" sprzętów.  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.