Udało mi się uruchomić filtr RODI, jednak wyniki TDS są bardzo zastanawiające. Posiadam dwa mierniki, jeden to prosty TDS-3 oraz Aqua Trend (Sakura) 3in1.
TDS-3 pokazuje po żywicy 0 ppm, natomiast Aqua Trend 24 ppm. TDS-3 nie był kalibrowany (tylko fabrycznie), nie mam do niego płynu, natomiast AT kalibrowałem płynem z zestawu (tylko ten płyn jest bardziej pod kątem zasolenia 35 ppt).
Co tu może być nie tak? Od czego byście zaczęli sprawdzanie?
Filtr dosyć mocno rozbudowałem, to konstrukcja na korpusach 10" (sedymentacyjny 5 mikronów, węgiel aktywny, sedymentacyjny 1 mikron, pompa podnosząca ciśnienie, membrana 100 GPD, następnie kolejna membrana 100 GPD, ogranicznik przepływu 550 i na końcu jeden korpus z żywicą od Aquaforestu). Zainwestowałem w RO niemało, a parametry uzyskiwanej wody rozczarowują.
Czy problemu upatrywać w kalibracji mierników? TDS-3 to urządzenie mocno budżetowe i na forum znalazłem niepochlebne opinie, także co do jego kalibracji. Miernik Aqua Trend to głównie salimetr z opcją pomiaru TDS więc nie wiem czy pomiar twardości jest wiarygodny nawet jeśli urządzenie skalibrowałem.
Może membrany nie są wystarczająco wypłukane i stąd trudność w uzyskaniu 0 ppm? Przyznam bez bicia, że zgapiłem i nowy węgiel aktywny nie był płukany bez puszczania na membranę. Jednak za węglem a przed membraną jest jeszcze filtr 1 mikron więc chyba pory membrany nie powinny ulec zatkaniu.
Ostatnie co przychodzi mi do głowy, to może słaba jakość żywicy, albo za dużo jej zasypałem (do filtra z gąbki zostawiłem w puszce luz na grubość palca). Być może błędem było puszczenie części wody po membranach w trakcie ich płukania na żywicę (przy pierwszej próbie nie miałem jeszcze zrobionego bypassu żeby ominąć żywicę).
Masa punktów, w których mogłem coś zrobić nie tak, albo sprzęt może być wadliwy czy nieskalibrowany.
Mam nadzieję, że może dacie jakąś podpowiedź co dalej zrobić. Czy szukać sklepu bądź akwarysty z rzetelnym miernikiem tds aby przebadać moją wodę po żywicy albo dać szansę membranom i żywicy się bardziej przepłukać. Może po prostu próbować skalibrować miernik TDS-3 ( to ten model że śrubką do kalibracji).
Z góry dziękuję za pomoc.