Skocz do zawartości
BartekF

nowe akwarium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem osoba nowa w akwarystyce morskiej ale mam za to niewielkie doświadczenie w słodkowodnej.

Aktualnie zdecydowałem się założyć moje pierwsze akwarium morskie i bardzo was proszę o pomoc i wskazówki. Poczytałem już trochę o wszystkim i teraz podam parę informacji o tym co chce założyć. Oczywiście proszę o skorygowanie błędów lub inne propozycje (sprzęt i obsada).

Sprzęt:

akwarium będzie albo 110 litrów (szerokość 80cm) lub 160 litrów (100 cm). Jeszcze musze zdecydować.

Pytanie o pokrywę i oświetlenie. Czy musi być pokrywa czy może być oświetlenie na „prowadnicy”? co do oświetlenia czytałem o T5 ale jaka moc?

Zestaw filtracyjny Aqamedic Biostar Flotor – nie chce zakładać sumpa.

Pompa cyrkulacyjna tez myśle o Aquamedic ale ile tych pomp i jakie dokładnie?

Salimetr z termometrem Aquamedic

Czy coś jeszcze do sprzętu należy dodać?

Obsada:

Planuje mieć ryby:

Pomacentrus coelestis

Amphiprion ocellaris

Pseudanthias squampinnis

Oraz

Archaster typicus

Lysmata amboinensis

Lysmata debelius

Lysmata wurdemanni

Tectus fenestratus

Krab pustelnik

Nie znam nazwy ale chodiz o czerwona rozgwiazde

Pytanie tylko i iosc jaka mogę trzymac w przypadku moich litrarzy?

Jeżeli chodzi o korale to myślałem o:

Caulastrea – twardy

Sarcophyton – miękki

Sinularia polydactyla – miękki

Clavularia green – miękki

Sinularia dura – miękki

Zoanthus – miękki

Actinodiscus – miękki

Oczywiście też pytanie o ilość?

Nie wiem natomiast ile żywej skały i żywego piasku trzeba? Jaki rodzaj?

Oczywiście nie wszystko będzie kupowane naraz, szczególnie jeżeli chodzi o korale. Ale taki efekt końcowy chciałbym osiągnąć.

Pytanie czy to co zaproponowałem współgra ze sobą?

Jakie ilości nadają się do mojego planowanego akwarium – zarówno 110 i 160 litrów?

I jeszcze jedno pytanie dość poważne, jaki byłby początkowy koszt założenie takiego akwarium? Co musi być koniecznie od początku a co może poczekać?

Oraz czy wszystko co potrzebne wypisałem?

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze, pomoc i informacje.

BartekF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Bartek!

Rozpatrzmy te 160 l (dlaczego wys. i glebokosc tylko 40 cm?):)

Pokrywy nie potrzebujesz a swiatlo to az sie prosi 4x39 W T5.

Nie wiem co jest w tym zestawie filtracyjnym, ale wiem, ze bedziesz potrzebowal tylko silny odpieniacz (taki od 400 l wzwyz). Moze nawet bedzie tanszy niz ten zestaw.:)

2 pompy cyrkulacyjne, nie mniejsze niz 2000 l/h kazda.

Grzalka Jäger z termostatem. Termometr to bym zamontowal na stale w zbiorniku.

Co do ryb - mysle, ze to ma czas. Jeszcze zapewne zmienisz zdanie:D. Czasami warto hodowac parki. Mysle, ze w 160 litrach moglbys trzymac 4-5 srednich rybek. To troche tez zalezy od ilosci skaly i jakosci odpieniacza.

Tej czerwonej rozgwiezdzie darowalbym zycie.

Zywej skaly - nie mniej niz 10 % czyli jakies 16-25 kg. To tez zalezy od odpieniacza :) (i gestosci samej skaly).

Korali miekkich mozesz wlozyc ile tylko chcesz. Niech sie tylko parametry troche ustabilizuja. Podobnie z pustelnikami. Natomiast mozesz wczesniej "zasadzic" glony wyzsze jako konkurencje dla tych nizszych:D (te moze na osobnych skalkach, zeby nie zarastaly miejsca przeznaczonego dla korali).

Zywy piach (wystarczy 1 worek - 9kg) musi ze 2-3 miesiace poczekac. Latwiej Ci bedzie odsysac detrytus z czystego dna.

Na temat kosztow wypowie sie napewno ktos, kto zna ceny na biezaco. Jest pewna roznica w kosztach, zalezna od klasy sprzetu i czy z pierwszej reki czy juz "testowany" przez kogos innego.:)

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyliczyłem dokładnie jakie mogę mieć miejsce na akwarium i pasuje tylko takie o wymiarach 80x35x40 112 litrów lub 80x35x45 126 litrów. większe niestety odpada także prosiłbym o zweryfikowanie moich propozycji do takiego akwarium - 126 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wszystkiego odpowiednio mniej:D

Przy dlugosci 80 cm zmiescisz 4 x24 W T5, zywej skaly o 5 kilo mniej, 1-2 rybki mniej, wystarcza 2 pompy po 1500 l kazda.

Troche male to akwarium:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.