Skocz do zawartości
Adrian Piwnicki

Tak może być (ciąg dalszy)?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, muszę trochę zaktualizować ten temat. Obecnie mam:

Akwarium 50x30x35 52.5l z wklejonym panelem 5,5cm i komorami na:(od lewej) 1-pompa, 2-wkład biologiczny, 3-odpieniacz (zmodyfikowałem pokrywę), 4-wkład biologiczny (czy co, nie miałem co z tym zrobić). Wszystko wklejone i nie wygląda zbyt brzydko.

Pompa Aquael circulator 650 włożona do panela z nałożonymi rurkami by wypompowywała wodę do zbiornika głównego.

pokrywę JUVEL 50x30 1x15 watt z dołożonymi 2 belkami po 15w każda razem 3x15 watt z wycięciem na odpieniacz.

2 świetlówki Philips aquarelle 15 watt

ok. 1kg drobnego piasku koralowego

szkielet koralowca

i chyba tyle.

potrzebuję więc jeszcze chyba:

grzałkę 50 watt (wybiorę albo nathura albo JAGER)

sól marine environment (to na 190l)

wszelkie mikroelementy (jod, stront, wapń)

świetlówki Philips tld, 03 super actinic 15 watt\

wkłady Pure water bio gran pro 2x1,8l

testy na KH, PH, NO2 i NO3 (pytanie: czy takie wystarczą?)

i tyle

potem dokupię:

Filtr RO (aquapro 200l/doba bo najtańszy)

Odpieniacz Aquamedic Miniflotor

Jako pierwsza ryba Black molly, Dascyllus, jakiś garbik, ślizg (salarias fasciatus lub escenius bicolor/midas) lub jakaś babka.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie wolno pozwalać sobie na eksperymentowanie w jeszcze nie znanym temacie - ja bym się nie odważył!. Robiłem deszczowe podmiany :D ale w słodkim i miałem dobre wyniki ale niestety NIGDY bym sobie na to nie pozwolił w słonym. Widzisz, środowisko mamy na tyle zanieczyszczone że nie ma co kombinować. Jeżeli nie stać cię na filterek RO pomyśl nad dobrym filtrem ze sznurka na wejściu do domu zaraz po nim filtr węglowy a na końcu DI - ale to prawie to samo (cenowo) Pamiętam że kiedyś kombinowałem tylko z żywicą jonowymienną (DI) ale wtedy nie było jeszcze tak dostępnych filterków RO. Staiam na RO zreszta jak i moi koledzy przedmówcy :D Mam świadomość że odpowiadam na pytanie retoryczne - jak dla mnie. Przyjmij pewne standardy jako coś nie odłącznego i przestań kombinować. Najłatwiej jest zaakceptować metody kolegów którzy robią to znacznie dłużej i z dobrymi wynikami - pomyśl nad tym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem niestety z zachodniopomorskiego , z pewnością bym Ci pomógł ale pod warunkiem że byś choć trochę słuchał :D Zapytaj na POMOC :D

Jeżeli interesują cię biobale to mam ich trochę - mogę ci je podarować, bo jak sądzę na skale też będziesz oszczędzał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do testów to jeszce przydalo by się wapń zakupić:]

Pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu aktualizuję:

Dokupiłem już filtr Aquael FAn - mikro i obieg wody w akwarium działa świetnie.

Mam też Hydrometr Sery

Mam także testy na: KH, No2 i No 3

posiadam też napowietrzacz Aquaela 300l/h (nazwy nie pamiętam) dwuwyjściowy z kostkami i wężykami.

Odpieniacza mieć nie mogę bo planowałem miniflotora (średnica 5cm) ale na dole ma zgrubienie czyli pa, pa odpieniaczu.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na starcie możesz se darować te wszystkie dodatki i mikroelementy. Jak nic nie będziesz miał w zbiorniku to wystarczą te które wlejesz z wodą w czasie podmiany (juz za 100zł oszczędności).

Zamiast jodu kup sobie w aptece płyn lugola (3 zł zamiast 25zł :(

Sól też możesz na start jakąś tańszą wybrać, o ME są różne opinie nie zawsze pochlebne.

Poczytaj archiwum ........

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.