Skocz do zawartości

Historia edycji

Delikatnyzbiornik

Delikatnyzbiornik

Witam serdecznie. 

moj baniaczek 700L w obiegu (600+100sump) baniak ma już rok. 

baniak prowadzony na ballingu ATI PRO ESSENTIALS, kh 7,5-8,5 reszta parametrów widoczna na ICP.

problem - musiałem wyjechać na 2 tyg i ustawiłem automatyczny karmnik na pełen. Po powrocie smród w mieszkaniu, wszystko wsypane do baniaka, woda mleko i gnijące zarcie na dnie - wszystkie sps, lps, zoa pochowane. 2 euphylliom odpadły polipy, utrata tkanki wszystkich LPS. Smierć kielzy, krewetki, wieloszczetów, rurówek i innego drobnego życia. 

podjęte działania - podmiany 3x po 20%, odessanie całego syfu, absorbenty - phoshuard, purigen + chemia seachem stability + prime dawkowane 2 tygodnie. Absorbenty już wyciągnięte. 

zrobione ICP - dodanie cuprisorb na metale. 

obecny stan - pojawienie się ponownie drobnego życia - kielze, rurowki. Lps wróciły do normalnego stanu po 3 miesiącach (euphyllie które straciły polipy - rosną im nowe).

obecny problem - zoa się otwierają na 30%, Dunka pompuje się tez tylko trochę. 

brak cyjano, dino itd.

glony zielone rosną na szybie, spaghetti w reaktorze również przestało rosnąć, 

Jakieś wsparcie? 

2E2585AD-95F7-485C-968B-AE38CA65FD65.png

Delikatnyzbiornik

Delikatnyzbiornik

Witam serdecznie. 

moj baniaczek 700L w obiegu (600+100sump) baniak ma już rok. 

baniak prowadzony na ballingu ATI PRO ESSENTIALS, kh 7,5-8,5 reszta parametrów widoczna na ICP.

problem - musiałem wyjechać na 2 tyg i ustawiłem automatyczny karmnik na pełen. Po powrocie smród w mieszkaniu, wszystko wsypane do baniaka, woda mleko i gnijące zarcie na dnie - wszystkie sps, lps, zoa pochowane. 2 euphylliom odpadły polipy, utrata tkanki wszystkich LPS. Smierć kielzy, krewetki, wieloszczetów, rurówek i innego drobnego życia. 

podjęte działania - podmiany 3x po 20%, odessanie całego syfu, absorbenty - phoshuard, purigen + chemia seachem stability + prime dawkowane 2 tygodnie. Absorbenty już wyciągnięte. 

zrobione ICP - dodanie cuprisorb na metale. 

obecny stan - pojawienie się ponownie drobnego życia - kielze, rurowki. Lps wróciły do normalnego stanu po 3 miesiącach (euphyllie które straciły polipy - rosną im nowe).

obecny problem - zoa się otwierają na 30%, Dunka pompuje się tez tylko trochę. 

Jakieś wsparcie? 

2E2585AD-95F7-485C-968B-AE38CA65FD65.png

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.