Skocz do zawartości
wildschek

AQUA BEE 2000/1 do odpieniacza bez zasysania powietrza???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W swoim odpienku Turboflotor multii mam zalozona pompe AquaBee UP 2000/1 i cos od pewnego czasu ta pompa slabo pieni zauwazylem ze wirnik wyrobil jej dosyc mocne wglebienie w stojanie (tak to sie chyba nazywa ) wiec zamowilem taka sama pompe UP2000/1 z wirnikiem igielkowym ... ale jakiez moje zdziwienie bylo kiedy pompa przyszla i jest w niej brak przelotu do zasysania powietrza !! niby typ ten sam oznaczenie dokladnie to samo ale jak ma zasysac powietrze ???? czy ktos wie o co tu chodzi ... ja mam przystosowana do zasysania powietrza a ta co dostalem jest bez zasysnia i co mam zrobic z ta pompa ????? Moge ja odeslac bo tak uzgodnilem ale z drugiej strony gryzie mnie pytanie dlaczego ten sam typ o takich samych parametrach jest inna ????? Co teraz z nia zrobic i czy mozna ja wykorzeystac do mojego odpienka ??? a moze mozna ja przerobic albo wstawic jakas zwezke aby z przodu zasysalo ale czy wydajnosc bedzie ta sama ???

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Wildschek

Mozna do tych pomp osobno dokupic czesc (te z otworem do zasysania powietrza), ktora z normalnej pompy robi pompe do odpieniacza.

Pozdrawiam

Ps.Ansaugdüse mit Luftanschluss für UP2000/1 15.00 EUR

zzgl.Versandkosten

Art.Nr.: 13691

Zum Umbau einer Aqua Bee UP 2000/1 zur Disperagatorpumpe für motorbetriebene Eiweißabschäumer.

Lufteinsaugstutzen passend für 4/6 mm Luftschlauch.

www.Shop-meeresaquaristik.de

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#stani no dobra a gdzie ja dokupic te czesc i 2 pytania

1) Czy to jest zwezka jakas zakladana na strone ssaca z przodu ???

2) Czy wydajnosc pompy nie spadnie ???

3) Czy w ogole ma to jakies znaczenie czy z tylu ssanie czy z przodu

ssanie ???? ( Oczywiscie mowa o powietrzu i pompie he he he !) bo tak to

wiem ze jest kolosalna roznica he he :D

#stani dzieki za link tak myslalem ale czy ktos wie czy takie cos mozna kupic gdzies w polsce ??

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wrzuc sobie www shop-meeresaquaristik.de i pod "suchen" wpisz 13691 i nacisnij enter. :D Wyskoczy zdjecie 2 produktow: wirnik, ze tak powiem "zylkowy" do Twojej pompy (troszku drogi:)) i upragniona zwezka.

Wydajnosc pompy spadnie, poniewaz zamiast czesci wody bedzie teraz pompowac powietrze. Taka pompa jest tez w moim odpieniaczu dla 850 l.

Mysle, ze ssanie bedzie przed pompa, bo powietrze musi byc rozpylone przez wirnik (jesli Ci o to chodzi:D)

Ups, odpowiadamy sobie szybciej niz edytujemy:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#no wlasnie odpowiedamy szybciej ... tak tak wiem ze generalnie spadnie w stosunku do wydajnosci fabrycznej pompy ... ale chodzilo mi raczej czy ma to znaczenie z ktorej strony zasyssa ... skoro w mojej starej pompie ma ssanie z tylu pompy z wyjsciem na wezyk powietrzny ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje sie, ze jak te czesc ze zwezka na wezyk zamontujesz miedzy pompa a odpieniaczem, to powietrze ominie wirnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

# stani no wlasnie.. ja w tej chwili mam i pracuje mi taka pompa ale ma doprowadzenie powietrza z tylu i bylo super ale od pewnego czasu jest cos nie tak jest i chcialem ja wymienic wiec przyslano mi ten sam model , typ , wydajnosc , oznaczenie ale bez przelotu ssacego i zaistanawiam sie czy ma to znaczenie dla wydajnosci gdzie zasysa powietrze no i jak zrobic zeby wogole zsysalo bo ta co przyszla jest bez tych zwezek przystosowanych do wyjscia na wezyk powietrzny ??? gdyby bylo takie cos co jest na www shop-meeresaquaristik.de byloby super a tak to jest problem ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup za gorsze zwykla zwezke venturiego o srednicy Twojej pompy i doklej klejem pattex i bedziesz mial gotowa pompe. Mi podeszla zwezka od pompy AM.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.