Cześć Wam!
W końcu i mój czas nadszedł, aby coś napisać. Mam taki mały plan, by była to mikro (nano) kronika mojej przygody z solą.
Zaczynałem jak większość od słodkiej kostki (19l) znanego producenta, ale nie odbiegając od tematu.
Z myślą o szwedzkim regale Kallax zakupiłem szkło 25x40x33 (wysokość) aby zbytnio jej nie obciążać.
Testy szczelności przebiegły wzorcowo, jednak obserwując ten regał stwierdziłem, że to nie to.
Po wielu godzinach szukania, ostatecznie padło na DIY, 40x50x105. I tu już czuję - apetyt rośnie.
Plan na bardzo odległy czas - szkło 40x60x40 plus obecne jako sump.
Teraz trochę o obecnym baniaku:
Start: 16.03.2023
Filtr: Seachem Tidal 75
Media: AF Life Bio 1200 ml + Matrix z Tidal'a
Lampa: Fluval Sea Marine Nano 20W
Grzałka: Aquael 25W
Piasek: AF Bio Sand
Sól: AF Reef Salt
Skała: AF Rock ~4kg
Bakterie: Seachem Stability
Co do parametrów to:
Temperatura: ~25C
Zasolenie: obecnie zgodnie z instrukcją AF - areometr dopiero jedzie.
Bakterie: Przez pierwszy tydzień planuję lać po 5ml, później co codziennie po 2,5ml lub 5ml co drugi.
Testy: pH, NO2, NO3, NH3 i GH/KH. Testów jeszcze nie robiłem, wydaje mi się, że póki nic się nie ruszyło to nie ma sensu. Myślałem o rozpoczęciu testów w drugim tygodniu.
Obecnie świecę zgodnie z trybem auto lampy:
Stan obecny - coś się pojawiło na ukruszonej części skały, taki biały mech. Ewentualnie, ja jestem zafascynowany nową solanką.
Mam wątpliwości co do podmian wody w okresie dojrzewania. Obecnie dolewam tylko to co odparowało. Pierwszą planuję po około 2 - 3 tygodniach, choć jeszcze nie jestem przekonany.
W czasie dojrzewania chcę zaplanować obsadę - oczywiście z Waszą pomocą! Bardzo podoba mi się efekt fluorescencji i to jest jeden z celów.
Wstępnie myślałem też o Clibanarius tricolor oraz wiem to, że nie chce ślimaków. Chętnie wysłucham wszelkich uwag / rad / pomysłów!