Dawno nic tu nie aktualizowałem, a w akwarium trochę się zmieniło.
Dodałem korale - oczywiście w odstępach w odstępach, a nie wszystko naraz. Wprowadziłem ukwiał quadricolor jak jeszcze było dość pusto - dzięki temu znalazł sobie jedno miejsce, gdzie siedzi już ok. 3 - 4 tygodnie. Tydzień temu wpuściłem dwa błazenki, które ku mojej radości już po kilku dniach zadomowiły się w ukwiale. Za wcześniejszymi radami wyciągnąłem odmulaczem, na raty i z użyciem waty (tak by nie podmienić dużej ilości wody) sporą część piasku. Akwarium jak dla mnie teraz wygląda o wiele lepiej!
Z technicznej części to zmniejszyłem moc lampy do 70%. Zamontowałem automatyczną dolewkę Kamoer ato one 2 SE ze zbiornikiem na wodę 11l. Zmajstrowałem sobie odpieniacz DIY, choć na dniach będę robić jego finalną wersję z korkiem tak by można było go czyścić. Planuję również dodać komin / rurki przelewowe z sumpem ok. 20l, a obecny filtr sprzedać. Może jakieś pomysły jak powinien być zaprojektowany?
W temacie chemii, to zmieniłem sól na Tropical Marine Power Reef Base Salt oraz bakterie Tropical Marine Power Bacto-Active wraz z Tropical Marine Power Nitri-Active. Zacząłem suplementacje (oczywiście po wykonaniu testów) Tropical Marine Power Easy Set, choć jeszcze cały czas testuje jakie dawki (w rozbiciu na co drugi / trzeci dzień).
Parametry wody na dzień dzisiejszy (90 dni od startu) to:
Zasolenie: 33 ppt
pH: 8,1
NO2: 0,1 mg/l
NO3: 20 mg/l
NH3 / NH4: 0,1 mg/l
KH: 13 n
Ca: 380 mg/l
Mg: 1120 mg/l
PO4: 0 mg/l
Co do niskich wartości Ca i Mg - dziś dodałem kolejną dawkę Easy Set i jutro będę testować.
Obecne ruchome życie to:
Amphiprion ocelaris x2
Krab Tricolor x1 (były dwa, ale jeden zabił drugiego w walce o muszle - obecnie zapewniłem już stały dostęp do muszli w różnych rozmiarach)
Turbo brunneus x2
Truchus histrio x2
Nassarius x2 (przynajmniej tyle wpuściłem - obecnie wydaje mi się, że jest ich więcej)