jamnik Zgłoś Napisano 11 Października 2007 Na jednej skałce są dwa (brakuje tylko trąby ) Jak oderwac to mniejsze żeby nie zrobic mu krzywdy i umocowac w nowym miejscu ? Czy to coś ma taką sama stope jak ukwiał i samo się przytegesuje ? Pozdrawiam Robert Cytuj 225l+60l sump,6x39W T5,OR 3500,2xMarea 3200,Beast 400p,sterownik skalar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 11 Października 2007 Nie oderwiesz. Jezeli chcesz je rozsadzic, to mozesz delikatnie przepilowac kamien. Lepiej zostaw jak jest . Ladne sa. Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jamnik Zgłoś Napisano 11 Października 2007 Panimaju Ale jak by byly troche oddalone od siebie bylo by ladniej:) Narazie nie ruszam Dzieki Cytuj 225l+60l sump,6x39W T5,OR 3500,2xMarea 3200,Beast 400p,sterownik skalar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiekeg3 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 Dolacze do tematu z nieco innym pytaniem... Wczoraj bedac w sklepie zakupilem ucho slonia ( giant cup mushroom ) niestety nie czytalem o nim wczesniej a w sklepie tez nie poinformowano mnie ze jest grozny mimo iz pytalem czy bedzie ok... Po powrocie do domu wyczytalem ze moze on zjesc cala moja obsade... Mam dwa blazenki , dwa chromisy , firefish i glod gobby... Czyli same male rybki bo zbiornik to tylko 120l... Teraz nie wiem czy naprawde jest taki grozny i czy go oddac czy zostawic w akwarium... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie grzybowieńca, który byłby w stanie złapać jakąkolwiek zdrową rybę. Z uwagi na rozmiary martwą pewnie da radę strawić, ale najpierw trzeba ją złapać. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 Mój błazenek kiedyś w nim zamieszkał,pół roku było ok. ale... no i stało się rano zobaczyłem że nie mam ryby a ''ucho" dziwnie nadęte ,po sprawdzeniu znalazłem błazenka w stanie ... pokrytego śluzem w stanie rozkładu , innych rybek nie zjadł mi ,piękny koral,niesamowicie pięknie reagujący na karmienie.myśle że jeśli nikt nie wejdzie z nim w symbioze to możesz być spokojny.Mój miał ok 20 cm śr. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 ucho słonia to nie grzybowieniec, a mi kiedys zjadło pterapogona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 ucho słonia to nie grzybowieniec, a mi kiedys zjadło pterapogona To nie grzybowieniec wg Łapy, a jakieś bardziej oficjalne i wiarygodne źródło możesz podać? Bo pierwsze z brzegu (klik klik) niestety się z Łapą nie zgadzają. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiekeg3 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Mam wlasnie identycznego jak na stronie do ktorej dales link Kapuchy... A na kilku innych stronach znalazlem info ze moze nawet wieksza rybe zlapac... Robi a jak czesto go karmisz, czym i w jaki sposob ??? Edytowane 13 Grudnia 2012 przez misiekeg3 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) z tego co wiem to ukwiał , jedyny bez mozliwości przemieszczania się. A nazwa Gaint muschrom nie znaczy ze to jest grzybowieniec , tak samo jak mrówkolew nie znaczy ze jest lwem czy mrówką Edytowane 13 Grudnia 2012 przez Łapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Pomijając już kwestię ew. agresji tego korala, do 120l to średni wybór ze względu na jego rozmiary. Jest wiele dużo bardziej wdzięcznych gatunków grzybowieńców, powinieneś spokojnie znaleźć podobnego (albo i ładniejszego), znacznie mniejszego rhodactisa. Łapa, to co Tobie się zdaje nie ma większego znaczenia. Ja nie opieram się na swoim widzimisię. Klikałeś w te linki w ogóle? Edytowane 13 Grudnia 2012 przez kapuhy (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiekeg3 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 http://animal-world.com/Aquarium-Coral-Reefs/Giant-Cup-Mushroom Tu wlasnie znalazlem opis o tym ze jest agresywny nawet dla wiekszych ryb... Chyba nie bede ryzykowal z nim i go oddam dzis i wymienie na cos innego... Nawet ze wzgledu na rozmiar akwarium... Jak go kupowalem byl malutki... Po godzinie w akwarium byl ogromny jak sie rozlozyl... Dzieki za podpowiedz panowie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Kiedys mialem ucho slonia. Wyroslo b. duze. He,he, tez nie wierzylem, ze moze zlapac rybe, no bo jak ? Pewnego razu patrze, a ono zamknelo sie "w kule" i od srodka cos pulsuje. To byl zamkniety Halichoeres chrysus. Koral na gorze jeszcze nie byl domkniety, to palcami powiekszylem otwor i wargatek wyskoczyl jak z procy. Mysle, ze spokojne ryby w dzien lub w nocy klada sie na "uchu" a ono powolutku zamyka rybe i zaciesnia uscisk, wprowadzajac ja do otworu gebowego lub trawiac na zewnatrz. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 Spokojne ryby może, ale chrysusa? No niezłe ziółko Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal 300 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 Temat daje do myślenia, bo od miesiąca posiadam 25 cm ucho słonia , a od tygodnia nie mogę znaleźć "brzydala" w akwarium i poza nim. " Brzydal" miał z 4cm , czy to możliwe? Cytuj szkło: 120*60*60, sump: 90*30*30, 2*120 W LED+2x54w t5, cyrkulacja: 2 x jebao rw15 + obieg jebao 3500, odpieniek: White Skim 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 bez przesady, To nie jest jakiś Tyranozaur. ja mam swoje wielkie ucho od 3 lat i nic więcej mi nie wszamał. A pterapogon sam się prosil o guza bo lubił sie tulić w te ucho i chować w nim. reszta pterapogonów ma sie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 misiekeg3 ,nigdy go specujalnie nie karmiłem a rósł jak na drożdzach Michal 300 ,możliwe jeśli brzydal był z nim w symbiozie jak błazenek w ukwiale Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 Ucho słonia (Amplexidiscus fenestrafer) to grzybowieniec. Może osiągnąć spore rozmiary, np: (fotki z RC, ponad 30 cm średnicy) I rzeczywiście może zjadać ryby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 o,o,o ,pikne fotki ,mój też był tak wielki że pożarł by noworodka ! ps. mintaj ! ty naprawde jesteś zielony!(na fotce) Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2012 Pawel, wlasnie o takiej kuli jak na drugim zdjeciu pisalem. Po zamknieciu brzydal nie mialby szans. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2012 hej, rhodactis przed karmieniem rhodactis w trakcie posilku Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adzios Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Pawcio, a czym Ty go karmisz? Ja swoje trzymam samopas i owszem czasem się tak zamkną po zgaszeniu światła ale nie dokarmiam ich a rosną mi jak szalone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 w sumie to ja go nie karmie, zlapal sobie kawalek artemii widocznie przy karmieniu rybek Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2012 dzisiaj udało mi sie złapać jednego rhodactisa, jakoś kiepska ale widać ze jego reakcja na artemie jest dosyć szybka - w 3min od dostania papu zwinął sie w kłębek a na 2-3 min po zakończeniu filmu jeszcze jest kokonik, niestety moja mała corka mi przerwala filmowanie i nie nagralem konsumpcji do konca http://www.youtube.com/watch?v=01EOdh57DAM Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach