Dzien dobry Wszystkim,
chcialbym przedstawic moje akwarium i siebie przy okazji. Na imie mi Rafal, mieszkam na malowniczym Kociewiu. Kiedys juz mialem zbiorniczek morski, ale po kilku latach zrezygnowalem. Teraz wiem, czym to grozi i dlatego 240L uwazam za wystarczajace jak dla siebie. Akwarium stoi w ogrzewanym garazu, gdzie dzieja sie rozne historie hobbystyczne. Bardzo mi to odpowiada. Woda moze sie lac na lewo i na prawo. Stad tez wynika dosyc prosty "dizajn". Mialo byc tanio i praktycznie. Oto kilka zdjec z poczatku marca:
Zwykle szielko float 8mm (100x40x60), czarna folia na tlo, stol drewniany DIY. Nie ma komina. Zamontowalem pudelko przelewowe.
SUMP - akwarium 80x35x50h: 1/3 to zbiornik na dolewke, 2/3 to refugium oraz komora na sump i pompe.
Odpieniacz to Reef Octopus 110sss, pompa obiegowa Jebao DCP-3000, skarpeta zakladana okazjonalnie od potrzeby, dolewka Aquatrend, pompa dozujaca ballinga Aquatrend + pH + temp.
Bardzo zadowolony jestem z odpieniacza. Pracuje cicho, rowno i efektywnie. W sumpie znalazlo sie kilka litrow ceramiki. Wiekszosc skaly to sztuczny twor. Nie pamietam ilosci. Akwarium zalane jest na 50cm. Pozostale 10cm sluzy pod oswietlenie. Za cyrkulacje odpowiada Jebao SLW-30M 13000L/h.
Nad akwarium swieca sobie LEDY Aquaela 108Watt. 50/50 : 10000K/aktynika.
Rybki: para blazenkow, wargatek, babka inzynier, salarias, scopaska.
Korale: Kilka LPSow, duzo szczepek miekasow, jakas montipora, 3 ukwialy.
Reszta: Krewetki boksujace, tanczace, czyszczace, wundermani, wezowidlo, rozgwiazdy, slimaki i kraby.
Pozdrawiam,
pilot
ps. Przepraszam za brak polskich znakow.