Skocz do zawartości

Historia edycji

JerzyB

JerzyB

3 godziny temu, Janusz81 napisał:

Akwarium to red sea 350xl pompa obiegowa jebao dcp 6500 ( działa na ok. 60%) dwa falowniki tunze 6045, odpieniacz bubble magnus curve7, dolewka levelautomatic eye, pompa dozująca jebao doser d4, rollermat bubble magnus Arf M. Powiedzmy że pompa obiegowa to około 40w, falowniki okolo 10w sztuka, reszty nawet nie sprawdzałem.

Witam

@Janusz81  Wszystko fajnie tyle że źle liczysz, nie chodzi o prąd jaki płynie ale o moc urzadzenia w watach, z grubsza 100Ah x 12v = 1200Wh. Czyli z tego akumulatora zasilisz urządzenia o mocy 100w przez około 12h. Gdyby byly takie sprawności w godzinach o jakich pisaleś podłączyłbym wszystko razem z lampą. Niestety troche inaczej to wygląda. UPS kupiłem z myślą o kilkugodzinnych zanikach prądu, mialem już awarię na wiosnę, padło kilka fajnych rybek, min. Lactoria ulubienica wszystkich, korale w większości bez większych problemów przeżyły. Prądu nie bylo przez około 15h włączali tak po kilka sekund i może to troche uratowało sytuacje

To wyliczenie teoretyczne w praktyce wyjdzie jeszcze mniej .

Pozdrawiam 

JerzyB

JerzyB

3 godziny temu, Janusz81 napisał:

Akwarium to red sea 350xl pompa obiegowa jebao dcp 6500 ( działa na ok. 60%) dwa falowniki tunze 6045, odpieniacz bubble magnus curve7, dolewka levelautomatic eye, pompa dozująca jebao doser d4, rollermat bubble magnus Arf M. Powiedzmy że pompa obiegowa to około 40w, falowniki okolo 10w sztuka, reszty nawet nie sprawdzałem.

Witam

@Janus,81. Wszystko fajnie tyle że źle liczysz, nie chodzi o prąd jaki płynie ale o moc urzadzenia w watach, z grubsza 100Ah x 12v = 1200Wh. Czyli z tego akumulatora zasilisz urządzenia o mocy 100w przez około 12h. Gdyby byly takie sprawności w godzinach o jakich pisaleś podłączyłbym wszystko razem z lampą. Niestety troche inaczej to wygląda. UPS kupiłem z myślą o kilkugodzinnych zanikach prądu, mialem już awarię na wiosnę, padło kilka fajnych rybek, min. Lactoria ulubienica wszystkich, korale w większości bez większych problemów przeżyły. Prądu nie bylo przez około 15h włączali tak po kilka sekund i może to troche uratowało sytuacje

To wyliczenie teoretyczne w praktyce wyjdzie jeszcze mniej .

Pozdrawiam 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.