2 godziny temu, VDR napisał:Ja doskonale znam art 187, Ty nie jestem pewien. Pozwól, że go przytoczę i podkreślę to co jest ważne w tym artykule 187:
1. Krajowa Rada Sądownictwa składa się z:
1) Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego, Ministra Sprawiedliwości, Prezesa Naczelnego Sądu Administracyjnego i osoby powołanej przez Prezydenta Rzeczypospolitej,
2) piętnastu członków wybranych spośród sędziów Sądu Najwyższego, sądów powszechnych, sądów administracyjnych i sądów wojskowych,
3) czterech członków wybranych przez Sejm spośród posłów oraz dwóch członków wybranych przez Senat spośród senatorów.
2. Krajowa Rada Sądownictwa wybiera spośród swoich członków przewodniczącego i dwóch wiceprzewodniczących.
3. Kadencja wybranych członków Krajowej Rady Sądownictwa trwa cztery lata.
4. Ustrój, zakres działania i tryb pracy Krajowej Rady Sądownictwa oraz sposób wyboru jej członków określa ustawa.
Dalej tłumaczyć ? Widzisz gdzieś w tym artykule zapis, że członków spośród sędziów wybierają sędziowie ? Widzisz zapis mówiący o tym, że ustrój, zakres działania i tryb pracy KRS oraz sposób wyboru jej członków określa ustawa ? Gdzie powstają ustawy ? Kto nad nimi głosuje ?
Jak chcesz się na coś powoływać to miej choć elementarną wiedzę a nie powtarzaj bezmyślnie za szkiełkiem.
Przeczytaj ile członków wybiera sejm. Co czytasz nie potrafisz , podpowiem punkt 3. Dla mnie jest jasne dla pisiorów oraz dla Ciebie nie. Jaka to trzecia władza sadownicza jeśli jest wybrana w całości przez polityków. Myślałam , że jesteś mądrzejszy. Żegnam wszystko wiedzący .
Ps. Z godnie z konstytucją było do czasu przejęcia władzy przez pisiory.
Czas na praworzadnoś .