Skocz do zawartości
esmon

Problem z PO4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mega problem z PO4. Na mierniku mileaukiee ciągle jest 00. Mam 100l akwarium na kaskadzie. Na razie prowadziłem akwarium bez suplementacji tylko na podmianach ale montipory zbijają KH i odpaliłem ostatnio pompę z ATI pro. 
sps rosną całkiem dobrze ale LPS cierpią. 
spróbowałem skręcić kaskadę o połowę ale nic nie podskoczyło. Karmie codziennie ryby granulkami i wieczorem kilka kropel Liquid Artemia. 2x tygodniu wrzucam kostkę marina mix. 

co do obsady to 2 błazny, 2 chromisy, brzydala i kardynałka .

Z plag tylko trochę cyjano na piasku.

Bakterie codziennie od AF Pro bio S i np pro.

zaczalem dodawać po 1 ml dziennie po4 plus ale nic się nie dzieje ..

jakieś pomysły ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej karmić lps-y to woda się troszeczkę "zasyfi" lub zwiększyć obsadę . Możesz też zwiększyć ilość PO4 plus- to będzie najprostszy do kontroli sposób 

Edytowane przez natan2012 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2024 o 16:52, natan2012 napisał:

Więcej karmić lps-y to woda się troszeczkę "zasyfi" lub zwiększyć obsadę . Możesz też zwiększyć ilość PO4 plus- to będzie najprostszy do kontroli sposób 

Dzięki!! Ogólnie nie karmie LPS bo myślę ze coś tam wyłapią z dytrusu bo co tydzień ruszam piasek i coś drobnego trafi z tych mrożonek. Myślisz żeby dawać bezpośrednio np AF pure food ? Bo mam i w sumie można spróbować. Raz miałem skok PO4 jak walczyłem z bryopsis fluko i odpieniacz miałem wyłączony ale mega szybko zjechało jak go włączyłem. Dziwne bo nawet ZOA padły. Chyba ze to wszystko zasługa Brzydala.. dzięki za podpowiedź !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, esmon napisał:

Dzięki!! Ogólnie nie karmie LPS bo myślę ze coś tam wyłapią z dytrusu bo co tydzień ruszam piasek i coś drobnego trafi z tych mrożonek. Myślisz żeby dawać bezpośrednio np AF pure food ? Bo mam i w sumie można spróbować. Raz miałem skok PO4 jak walczyłem z bryopsis fluko i odpieniacz miałem wyłączony ale mega szybko zjechało jak go włączyłem. Dziwne bo nawet ZOA padły. Chyba ze to wszystko zasługa Brzydala.. dzięki za podpowiedź !!

Ja karmię dwa razy w tygodniu każego LPS-a do mordki i widzę, że są dobrze napompowane. Dodatkowo podaję jod i micro z AF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi