Witam wszystkich, w związku z pęknięciem starego akwarium i awarii pradu- na spokojnie składam nowy powiekszony zbiornik...
WYMIARY ZBIORNIKA 510 + 220 = 730L + sump 110= 840L brutto
Długość -2600 mm
Szerokość -730 mm
Głębokość (tafla wody) -500 mm
(po szerokości są dwa małe wcięcia na słupy - projekt robiony w dedykowane miejsce w domu.
Poprzedni zbiornik uruchomiłem w 2016 roku metodą Zeovit. Przez cztery lata prowadziłem go w ten sposób, z czego przez dwa lata skupiłem się mocno na koralowcach SPS. Jednak ze względu na priorytety, jakimi są praca i rodzina, nie chciałem już poświęcać aż tyle czasu na wymagające koralowce twarde. Zdecydowałem się na zmianę i przeszedłem na miks SPS/LPS. Przez kolejne pięć lat zbiornik utrzymywał dość stabilne parametry dzięki dużej ilości żywej skały, refugium oraz odpieniaczowi. Stężenia NO₃ i PO₄ utrzymywały się blisko zera. Niestety wyjazd rodzinny + awaria prądu w domu i odłączony bezpiecznik od pompy obiegowej załatwiły mi większość ryb które miałem w dużej mierze od 2016r.
Nowe akwarium planuję obsadzić dużą ilością ryb oraz LPS – będzie to typowy Fish-Heavy LPS Reef. Aktualnie nowe szkło już stoi, a ja zamierzam spokojnie kompletować sprzęt i uruchomić zbiornik bez pośpiechu i prowadzić zbiornik na spokojnie.
-
Jak wystartować
-
W 2016 startowałem na 14 dniowym zeovit, ale teraz nie zależy mi na czasie. Wypadłem z obiegu czytania forum i nie wiem czy pojawily sie jakies nowe trendy na rynku.
-
30% żywej skały do (sumpa raczej) plus reszta sucha
-
Piasek - mala ilosc, nie wiem jaki jeszcze
-
-
-
Jaki system filtracji
-
Refugium 100%
-
Odpieniacz
-
Rollermat
-
Odpada
-
Dsb
-
-
-
Jaka sol
-
Używałem RedSea, ale planuje zmienic choc bede tesknil za wiaderkami bo były bardzo fajne
-
-
Pompę obiegowa
-
Mam 12 tys l ale zastanawiam sie czy da rade przy takim litrażu
-
Dziury ma rurki w kominie mam 2 x 40mm, ale trzecia (do zasilania wody tak myślę) jest grubsza - zastanawiam się czy zmieniać na 50mm do zasilania choć z pompy wychodzi 40mm plus silikon.
-
-
Pompy cyrkulacyjne - planuje minimum dwie sztuki, ale nie wiem czy nie dodac jeszcze małych w rogach przy ściankach “d” i “g”
-
Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150 (mam)
-
Jebao (nie wiem który model wybrać)
-
lub Aqua Illumination ORBIT 2 Cross Flow - co sądzicie, hit czy kit? (trochę drogo wyjdzie)
-
-
-
Jak okleić czarna folią
-
W starym zbiorniku mialem z tylu dostawione szkło 3mm z przyklejona czarna folia.
-
Najlatwiej byloby przykleić na bezpośrednio od tyłu na szkło po zewnętrznej stronie.
-
-
Oświetlenie
-
W starym zbiorniku świeciłem Pandora Hyperion S2 3x75W LED + 4x54W
-
-
Ułożenie skał i wybór
-
Wczesniej mialem marco rocks
-
Zastanawiam się nad Shelfowa, ale bardzo drogo wychodzi.
-
-
-
Sump
-
Ma 110l i zastanawiam się czy nie bedzie za maly do tego zbiornika, ale w starej szafce nie mam na tyle miejsca i to generuje problem.
-
Pozniej uzupelnie reszte opisu i dodam zdjecia szkla na stelazu
Pozdrawiam,