W dniu 31.03.2025 o 20:54, Alcoholik napisał:Witam, podepnę się pod temat, pytając czy masz odpieniacz lub rolermat?
Tak jest odpieniacz bez rolera
W dniu 1.04.2025 o 06:29, mazmaciek napisał:Z pokarmem powinno wpadać dużo po4. Może zwiększ dawki mrożonek
Karmie dwie kostki ( Artemia,Mysin,Cyclop to w szczególności dla mandaryna , miks dla ryb morskich ) na parę błaznów ,parę babek kopiacych ,babka koralowa, dwa chromisy oraz mandaryn. Dodam że przestałem nawet płukać mrozonki w nadziei że pdobje to PO4.Mrożone z karmiam na przemian z suchym
W dniu 31.03.2025 o 10:18, katani napisał:Jakie masz akwarium i co w nim jest? Przy dużej obsadzie koralowej koralowce mogą zjeść całe PO4.
Akwarium brutto w obiegu 400 litrów, dodam tylko że ten problem jest u mnie już długo. Próbowałem już chyba wszystkiego. Obsada korali nie jest jakaś ponad miarę kilka SPS ( 2 Szt. ) LPS ( 2 szt. ) i do tego gonipora kilka zoa ,sarco, dwie ricordea oraz grupka discosoma. Dodam że same korale rosną i już niektóre podwoiły swoją objetość od zakupu.
16 godzin temu, Opelin napisał:Ciekawa sytuacja. Jeśli się z czymś mierzyłem to zazwyczaj było to PO4. Nie odwrotnie. Moim skromnym zdaniem. Masz coś nie tak z filtracją biologiczną. Albo za słaba albo wcale jej nie ma.
Zrób jak radzi mazmaciek, karm więcej (o ile jest co) albo...i to moje zdanie. Karm bakterie i/lub lej ich więcej.
Nie mam wytłumaczenia na ten stan. Z przyczyn podejrzewał bym nie odgazowaną skałę.
Akwarium założe cztery lata temu na 80% suchej skały od AF. Reszta uzupełniona żywą z pewnego zródła. Cała skała wykazuje oznaki ożwienia ( glony wapienne,pełno małych żyjątek po zgaszeniu światła ). Ostatnio już zaaplikowałem w dwa dni dawke tygodniową (bakterie )plus PO4 plus efekt żaden dodam że test PO4 sprawdzony na wodzie u znajomego wskazuje prawidłowo.
W dniu 31.03.2025 o 21:26, lukas_gr napisał:czy dodajesz może jakieś polimery typu reef actif lub coś podobnego?
Aktualnie AF Pro Bio F