1. Skąd masz informacje że moje akwarium ma 170L pojemności? Sam zbiornik ma wymiary 140 x 50 x 65cm (mam w Bio wrzucone) co daje ponad 400L a do tego jeszcze sump.
2. Tak, wcześniej zalewałem wodą RO z domowego filtra. Z takiej wody uzyskiwałem 2-3ppm. Bije się w pierś, że filtru z żywicą nie stosowałem od początku.
3. Dziękuję za info:)
4. Te 180L to max jaki podmienilem. Normalnie podmieniam w okolicach 100L. Cały system ma około 500L.
Faktycznie, zmierzyłem zasolenie refraktometrem, jest 31ppt, czyli za mało. Dorzuciłem trochę soli do komory (25L) z dolewka w sumpie i wrzuciłem tam falownik aby to mieszał. W przeciągu tygodnia ta woda zastąpi odparowaną z akwarium i zobaczymy wtedy. Mam nadzieję że taka praktyka jest ok.
PO4 mierzone dzisiaj testem saliferta. Trochę poniżej 0.03
Al(glin) - parę tygodni wcześniej kleiłem korale cyjanoakrylem, być może to jest przyczyną.
Co do soli używam tylko Aauaforesta reef salt. Może trzeba zmienić?
Obsada: 6x chromis virdis, 4 amphiprion, 3 wargacze, 3 anthiasy, 1 garbik, 1 lysmata, 3 ślimaki, 1 krab. 1 euphylia Glabrescens, 1 euphylia parancora, 2 Caulustrea (mint i fluo green). 1 duży zoanthus, 4 malutkie, 1 lobopython, 1 briareum, 1 favia dragon.
Karmienie ryb. Rano 9-10 artemia. Jeśli Po4 nie jest 0, to płucze pod wodą RO przed podaniem. Po południu sucha karma granulki hikari marine s. Od czasu do czasu korale karmię Coralfic delite (czase 2x w tygodniu, czasem 1 raz).
Jak pisałem wyżej, akwarium wystartowane końcem maja, obsadę dodaję stopniowo i uczę się tego hobby.
Od początku stosuje bakterie microbe loft special blend, natomiast ostatnio zakupiłem MikroBakter.
Co do ballinga, dolewałem Mg i KH, póki co go wyłączam i poczekam aż ustabilizuje zasolenie.
Jeśli coś pominąłem, daj znać dopisze.
Dzięki wielkie za pomoc