Skocz do zawartości

Historia edycji

damianKr

damianKr

W dniu 7.01.2026 o 19:58, mazmaciek napisał:

moim skromnym zdaniem wyłącz na razie odpieniacz . 

Euphylie są piękne, ale to markotne korale, na początek chyba najgorszy wybór .

KH można na początku podbijać sodą oczyszczoną taką spożywczą 

Już ich nie wyrzucę bo są zbyt piękne :). 

Na KH mam już KH Buffer z Aquaforesta razem z Ca i Mg, ale widzę że sól z aqua foresta co używam jest dość bogata w te składniki, obecnie KH Ca, Mg mam w prawie górnej granicy.

No3 i Po4 nadal mam bardzo nisko, No3 1ppm - 2ppm. Obawiam się wyłączać odpieniacz bo fajnie mi dźwiga PH a do tego i tak musi się dotrzeć.

damianKr

damianKr

W dniu 7.01.2026 o 19:58, mazmaciek napisał:

moim skromnym zdaniem wyłącz na razie odpieniacz . 

Euphylie są piękne, ale to markotne korale, na początek chyba najgorszy wybór .

KH można na początku podbijać sodą oczyszczoną taką spożywczą 

Już ich nie wyrzucę bo są zbyt piękne :). 

Na KH mam już KH Buffer z Aquaforesta razem z Ca i Mg, ale widzę że sól z aqua foresta co używam jest dość bogata w te składniki, obecnie KH Ca, Mg mam w prawie górnej granicy.

No3 i Po4 nadal mam bardzo nisko, No3 1ppm - 2ppm. Obawiam się wyłączać odpieniacz bo fajnie mi dźwiga PH a do tego i tak musi się dotrzeć.

Mam taką szczepkę Briareum (pierwsze zdjęcie), gdzie środek jest przyklejony do skałky a reszta "odnóż" dynda sobie w toni. Pytanie co z czymś takim zrobić te wolne części raczej same się nie chwycą skały. Czy można je np. odciąć nożyczkami i przykleić obok do skały?

I jeszcze mam szczepkę Zoanthusa (drugie zdjęcie) tylko nie wiem gdzie mogę to najlepiej zamontować. Czy one będą porastać inne koralowce i je niszczyć? Mam na dnie małą skałę do której już jest przymocowany koralowiec miękki. Czy ten Zoanthus będzie obrastać skałę i zostawi koralowiec w spokoju czy będzie próbował raczej go obrosnąć?

IMG_3237.jpg

IMG_3240.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.