Skocz do zawartości

Historia edycji

damianKr

damianKr

2 godziny temu, Opelin napisał:

Tak wysokie KH w świeżym zbiorniku jest dla mnie nowością. Jakiej soli używasz i jakie masz zasolenie?

Sól Aquaforest Reef Salt, zasolenie 35ppt. Według producenta przy 35ppt KH powinno wynosić na świeżej solance 7.8-8.3dKh. Ale nie sprawdzałem nigdy refraktometrem czy faktycznie się zgadza.

--- edit ---

Tchnęło mnie coś i sprawdziłem i nowa partia soli którą zamawiałem w sklepie stacjonarnym to nie Aquaforest reef salt tylko bardziej bogata wersja reef salt+. Tutaj przy 35ppt jest 11kh. Facet w sklepie zamówił mi złą sól... ale nawet nie pomyślałem o tym żeby sprawdzić...

damianKr

damianKr

Tak wysokie KH w świeżym zbiorniku jest dla mnie nowością. Jakiej soli używasz i jakie masz zasolenie?

Sól Aquaforest Reef Salt, zasolenie 35ppt. Według producenta przy 35ppt KH powinno wynosić na świeżej solance 7.8-8.3dKh. Ale nie sprawdzałem nigdy refraktometrem czy faktycznie się zgadza.

--- edit ---

Tchnęło mnie coś i sprawdziłem i nowa partia soli którą zamawiałem w sklepie stacjonarnym i to nie reef salt tylko bardziej bogata wersja reef salt+. Tutaj przy 35ppt jest 11kh. Facet w sklepie zamówił mi złą sól... ale nawet nie pomyślałem o tym żeby sprawdzić...

damianKr

damianKr

--- edit ---

Tchnęło mnie coś i sprawdziłem i nowa partia soli którą zamawiałem w sklepie stacjonarnym to nie reef salt tylko bardziej bogata wersja reef salt+. Tutaj przy 35ppt jest 11kh. Facet w sklepie zamówił mi złą sól... ale nawet nie pomyślałem o tym żeby sprawdzić...

damianKr

damianKr

1 godzinę temu, Opelin napisał:

Sól Aquaforest Reef Salt, zasolenie 35ppt. Według producenta przy 35ppt KH powinno wynosić na świeżej solance 7.8-8.3dKh. Ale nie sprawdzałem nigdy refraktometrem czy faktycznie się zgadza. Zresztą woda została jeszcze przygotowana na innej mniejszej paczce którą zużyłem całą, więc i tak nie dam rady sprawdzić KH, czy partia soli byłą trefna.

Nie wiem czy jest to jest możliwe ale może Aquaforest stonefix albo klej dwuskładnikowy DD Aquascape? Ten klej gdy się klei korale pod wodą i za bardzo się ugniata to lubi puścić dymek do wody. Może to podniosło KH?

damianKr

damianKr

1 godzinę temu, Opelin napisał:

Sól Aquaforest Reef Salt, zasolenie 35ppt. Według producenta przy 35ppt KH powinno wynosić na świeżej solance 7.8-8.3dKh. Ale nie sprawdzałem nigdy refraktometrem czy faktycznie się zgadza. Zresztą woda została jeszcze przygotowana na innej mniejszej paczce którą zużyłem całą, więc i tak nie dam rady sprawdzić KH, czy partia soli byłą trefna.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.