Minęło 2 tygodnie. Ze zmian to odebrałem lampę robioną na zamówienie. Belka 24 diody 3W sterowana TC421 - 4 osobne kanały. 2 kanały to praktycznie same niebieskie różnej barwy, 1 kanał to z kolei różne zimne białe a ostatni to czerwień, uvki i Full Spectrum.
Do żywej ekipy dołączyła krewetka Lysmata amboinensis i parę ślimaków.
Dopóki miałem same kraby karmiłem je suchym pokarmem, a wraz z pojawieniem się reszty ekipy daje im artemie mrożoną na zmianę z suchym. To chyba tyle jeśli chodzi o zmiany.
Teraz dla przypomnienia. Od praktycznie miesiąca nie podmieniam wody a jedynie uzupełniam to co odparuje. Światło cały czas niebieskie i co tydzień bakterie Arka Microbe-Lift Special Blend.
Czy coś się zmieniło - raczej nie. Dalej mechanicznie staram się walczyć z zieleniną, a widać po dołożonej 2 tygodnie temu żywej skale ze już ją obrosło.
Największa zmiana to pojawiły się kolory w testach wody. Jeszcze niedawno na tych testach od zoolek miałem same 0 (przy podmianach regularnych wody oraz używaniu Tetra Nitrate Minus a następnie lampy UV) teraz mam trochę problem z odczytem tych badań ale mniej więcej tak to wychodzi:
NO3 - pomiędzy 20-50 mg/l
PO4 - 2 mg/l
KH - 15
natomiast GH z tego samego testu nie zmieniło koloru nawet po 30 kropli i odpuściłem
Zasolenie - 1.024
pH - 8.17
I teraz się zastanawiam czy ja nie jestem już po drugiej stronie. Przedtem raczej miałem coś w rodzaju kożucha na piasku i skałach oraz sporych nalotów na szybach. Teraz szyby są raczej czyste, kożuchów nie ma a raczej pojawia się więcej mchu w piasku czy na skale. Aczkolwiek kraby i w jednym i w drugim przypadku maja porośnięte tak samo muszle.
Zobaczcie czy ja dobrze odczytuje te testy oraz kuknijcie proszę na ten mech.