Skocz do zawartości
lasius

nagoskrzelne zaatakowały montipore

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, wciągnałem 3 slimaki ale myśle ,że może być ich więcej, białe małe z wypustkami z tułowia. Spwodowały zbielenie ok.2 cm montipory. Były od samego początku - tych 2 tyg. od kiedy akwarium jest tyle ,że wydawało mi się ,że to fragmenty piasku koralowego w ramieniu na którym wcześniej koral leżał i był lekko zbielaly. No nie mniej byly to ślimaki. Ciekawe ile jaj złożyły. jeśli dużo to pewnie po montiporze....Od wczoraj gdy zobaczyłem ze zaczynają chodzić znacznie szybciej zbielalo to ramię.

Pozdrówka...

P.s fotki akwarium w ogólnym ,o 5 litrowym zbiorniku z akroporami

Oto intruz: ok 3-4mm długości:

949-999.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadmanganian potasu-jedna tabletka (100mg) na 2 l wody kompać przez 2 godziny monti(wszystkie jakie są w akwa) kompiel powtórzyć po około tygodniu

ps. monti pokryje sie brazowym śluszem który zchodzi po około dobie:)

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga Błażej to jak sie maja Twoje Montipory po tej terapi? Wszystkie ok?

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo badziewie - zeżarło mi 3 montipory zanim się zoriętowałem co było powodem, przy czym działo się to bardzo dziwnie.

Monti pięknie się rozwijała aż nagle po 3 miesiącach coś mi zeżarło placek 3cm w jedną dobę. Potem był spokój przez jakiś tydzień dwa, a następnie w 3 doby mi zeżarły 80% 10cm montipory (do bialutkiego szkieletu).

Nie było za bardzo co ratować ale jak się zoriętowałem że to ślimaki (a już wtedy były mocno wypasione) wsadziłem monti do wody RO na 3 minuty i wszystkie ślimaki padły. Monti się jeszcze trzymała trochę ale była już w naprawdę kiepskim stanie więc po tygodniu padła.

Od tego czasu ślimaków nie widziałem, ale na razie nie zamierzam montipor wsadzać do akwarium.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ocelocik operacja sie udala pacjent zmarl:D

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.