Skocz do zawartości
wojtasmaj5

Odpieniacz do 54litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

To mój pierwszy post na tym forum i od razu pytanie:blush

Po dość długich praktykach u wujka przy jego 240 litrach pomyślałem, że może założę swoje 54 litrowe akwarium morskie.

No i mam problem, bo jak to ja zawsze wszystko sam chcę zrobić i jak najmniej wydać. Chciałem się dowiedzieć jakich wymiarów powinien być odpieniacz do tych 54 litrów.

Chodzi mi o wymiary rury głównej i pojemnika na "syf".

Od razu chciałem się zapytać co z żywych stworzonek mogę tam trzymać poza koralami?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekipe czyszczaca i moze jakies 2 male rybki. Co do odpieczniacza to niech sie wypowiedza specjalisci. Ale wazne beda tutaj wymiary akwa. Podejrzewam ze bedzie bez sumpa?

rafka:125x55x55h

oświetlenie: 4x54w

cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h

obieg New Jet 3000l/h,

Odpieniacz DIY igła AM PH 2500l/h

25kg żywej skaly

10kg martwej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma takie samo akwarium i jedzie bez odpieniacza,tylko podmiany wody 10l na tydzien.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde. W ciagu 2 ostatnich dni poznalem 3 nowych morszczakow z Lublina:), a widze, ze kolega jeszcze w moim wieku.

Witaj w klubie i odbierz PW:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

No właśnie mam dylemat czy bawić się w komin zewnętrzny (bo szkoda każdego litra akwarium) czy inwestować w kaskady. Jeśli kaskady to chciałem zamontować dwie HBL-501 lub jedną HBL-701 i jedną HBL-501. A jeżeli sump to myślałem o takim jakieś 20 litrów, bo zrobiło by się zewnętrzny odpieniacz i już.

Kolega ma takie samo akwarium i jedzie bez odpieniacza,tylko podmiany wody 10l na tydzien.

Tak ale jak bym miał odpieniacz to bym musiał wymienić tylko 5 litrów, a nie chce wydawać kasy na filtr RO więc te 4zł taniej na tydzień, a przecież woda też paruje;)

A co do rybek to co myślicie o parce błazenków i nic poza tym??

Pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli bedzie odpieniacz to mozesz wcisnac parke blaznow i jakas babke z kreweta symbiotyczna + ekipa czyszczaca

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co w tej ekipie ma być? krewetek nie chce bo w słodkowodnym na nie mogę się napatrzeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w 54l mialem parke ocellarisow, gobidiosoma okinawe, 2 pustelniki, 2 krewetki czyszczace, rozgwiazde piaskowa, wszystko chodzilo bez problemow wiekszych przez ponad rok. Mialem sporo miekasow i 1 spsa. Aha bez odpieniacza 10kg skaly 1500l/h cyrkulacja, zywy piasek i wyzsze glony w baniaku. Podmianka CO TYDZIEN 5l, dozowalem tylko jod. Mozna wiec miec tanim kosztem calkiem fajny baniak:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko super, ale jak cos padnie to klapa w takim baniaczku bez odpieniacza. Chyba, ze calosc wody wymienisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie o to chodzi, aby wszystko działało bez zarzutu, sam odpieniacz sądzę, że drogo nie wyjdzie,

co myślicie o zrobieniu odpieniacza o prostokątnych ścianach?? musi być okrągły?

zna ktoś dobrego szklarza w lublinie co by mi wywiercił tanio otwory pod rury od sumpa?

dużo pytać ale jednak muszę je zadać?

co do obsady to będzie to chyba parka błazenków, dwie kerewetki filtrujące i może jakiś krabik:)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem wszystko fajnie, ale faktycznie trzeba kontrolowac baniak, i dluzsze wyjazdy bez opieki raczej w gre nie wchodza:) Cos za cos:D Teraz chyba zdecydowalbym sie na odpieniacz z czystego lenistwa:P

pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no jak mam robić coś to porządnie, czyli nie ma mowy aby obejść się bez odpieniacza, tylko powiedźcie który lepszy?? ten na formę graniastosłupa czy walca?? bo z walcem jest problem, gdyż rury są dość drogie i można kupić o długości 2m a ja nie mam zamiaru otwierać hurtowni z odpieniaczami :) pozostaje jeszcze filtracja to którą z wcześniej opisanych opcji lepiej wybrać, wiem że sump jest lepszy ale weźcie również pod uwagę, że do niego trzeba sporo więcej czasu pieniędzy (choć z tym będzie mniejszy problem) i w ogóle.

Czekam na opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz nie chcesz otwierac hurtowni z odpieniaczami, a odpowiednich czesci nie mozesz dostac, to moze po prostu kupisz za kilkadziesiat zlotych uzywany, maly odpieniacz i w koncu zapomnisz o tym problemie ?:)

Do tak malego akwarium nie budowalbym sumpa. Ewentualnie panel, zeby schowac troche techniki.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim 63 litrowym akwarium, zaczynałem z kaskadą Aquael.

Po 2 miesiącach stwierdziłem że trzeba jednak dołożyć odpieniacz :)

Przyszły chłodniejsze dni, trzeba było dołożyć grzałke.

Na powierzchni pływał korzuch, no to filtr powierzchniowy i tak w 3 miesiącu, miałem zagracone akwarium przez sprzęt.

Jedyne rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy to postawić sump.

Podjechałem do hurtowniPlexi, wycieli mi na wymiar i w domku posklejałem sump 16 litrów. Nawet mam w nim 4 komory :D

Pozostała sprawa przelewu.

Komin odpadał, bo akwarium pracujące, więc nie ma jak w nim wywiercić dziur.

Pozostało pudełko przelewowe.

W sklepach takie pudełko to koszt ok. 500 pln: ZGROZA :D

Zaczełem kombinować nad własną konstrukcją.

Zakupiłem 2 pudełeczka spożywcze na materiały sypkie, 4 kolanka, rure pcv 3/4

pociełem, posklejałem i mam pudełko za 30 pln :D

Od 2 miesięcy działa bardzo dobrze.

2089-dscf0009.jpg

2089-dsc00033.jpg

2089-dsc00034.jpg

Aktualnie AquaMedic Yasha. Wkrótce przesiadka na 40x40x30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:yes

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marti701 To lubię opis i fotki :yes . Mam takie pytanko, ponieważ uczę się wszystkiego po kolei z morszczyzną zastanawia mnie jedna rzecz. Po co są te 2 rurki wpuszczone w kolanka przy pudełku przelewowym ? To jest jakieś odpowietrzenie ? czy może RO tam podajesz ?

400L + sump. Light 460W HQI + T5 + PC, Cyrk. 13k l/h, Jagger 300W, pienidło Turboflotor 3000 Blue na OR 3500 igiełka , obieg OR 3500, sól PREIS + Balling + bakterie, 10 kg LR + Ceramika + 44 kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marti możesz pi troszkę lepiej wytłumaczyć działanie tego sprzętu:blush

Ale ja chcę mieć porządny odpieniacz a nie jakąś tandetę co dam za nią 100zł i pochodzi mi 2 miesiące.

W takim wypadku wolał bym dać te 240zł za nówkę. Powiedźcie tylko czy w kształcie graniastosłupa mógłby być taki odpieniaczyk. Marti jeszcze jedno pytanko do ciebie, jakiej wielkości masz ten odpieniacz?

Pozdrawiam

P.S.

Ktoś wcześniej napisał, żebym nie robił sumpa tylko sam komin, co jest dla mnie troszkę chore, bo jak zrobie komin to co za problem połączyć rurami sumpa i kominek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sakato :

@Marti701 To lubię opis i fotki :yes . Mam takie pytanko, ponieważ uczę się wszystkiego po kolei z morszczyzną zastanawia mnie jedna rzecz. Po co są te 2 rurki wpuszczone w kolanka przy pudełku przelewowym ? To jest jakieś odpowietrzenie ? czy może RO tam podajesz ?

Tak, jest to odpowietrzenie mojej konstrukcji :)

Bo jak wiadomo to nadmiar powietrza w tych rurkach może doprowadzić do przerwania przepływu.

wojtasmaj5 :

Działanie. :D

Poprostu woda wpada do komory która jest w akwarium, przelewa się do komory poza akwarium tymi rurami z pcv ( zasada naczyń połączonych ) , a stamtąd do sumpa :D

te dwa wężyki to odpowietrzenie, zasysają non-stop wode do sumpa, a jak pojawi się bąbelek powietrza w rurkach pcv to go zasysa.

Mój odpieniacz to Tunze DOC 9002, kupiony w zestawie Reef pack 200.

kształt prostokąt :D

Dane techniczne:

Do akwarium o pojemności od 40 do 200l

Wymiary: 125x55x338 mm

Głębokość zanurzenia: ok. 180 – 220 mm

Moc: 10W

Pojemność kubka: 0,3 l

Przepływ powietrza przez odpieniacz: 150 l/h

cena zabija 490 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marti- jak Ci sie sprawuje ten malutki rifpak tunze?

Moglbys zobrazowac mi:) jaka moze miec pojemnosc ten filterek dolaczony do odpieniacza? Sa w nim jakies przegrody?

Co do samego skimmera to sie orientuje jak dzialaly te stare tunze, jak wypada nowy?

Jak z halasem i praca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz, bez uwag.

Zbiera bardzo ładnie i jest cichy (akwarium stoi w sypialni)

Filtra nie używam od momentu założenia sumpa.

Wykorzystałem pompe od niego, pracuje jako obiegowa (widać na zdjęciu w sumpie).

Taka sama jest w odpieniaczu, oczywiście ma inny wirnik.

Acha, filterek nie ma przegród, jak był w akwarium ładnie zbierał kożuch z powierzchni.

Wymiary ma takie same jak odpieniacz bez kubka czyli 125x55x338.

Jeszcze do odpieniacza, jeśli go wsadzimy do akwarium to może denerwować pierwsze 24 godziny od jego uruchomienia. Poprostu wypuszcza do akwarium tysiące mikrusich bąbelków. Potem to ustaje.

Mimo ceny za komplet jestem zadowolony z zakupu :)

Obudowe od filtra mogę komuś sprezentować, wystarczy dodać jakąś pompke, zatkać 2 dziurki które wywierciłem

(miało być z niego pudełko przelewowe :D ) i jest filterek powierzchniowy.

ps.

Trzymajcie kciuki, mandaryn wpadł dziś do mego akwa :D

Coś tam skubie ze skał, więc może jakieś robaczki na niej mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra postanowiłem zrobię sobie odpieniacz w kształcie graniastosłupa, system przelewowy jak Mati, tylko zastanawiam się nad wkładami do filtra, może od razu powiecie jaką sól stosujecie i jakich testów używacie.

Pozdrawiam

P.S.

Sump będzie miał pojemność ok. 20 litrów i odpieniacz będzie raczej zewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wojtasmaj5 :

Dobra postanowiłem zrobię sobie odpieniacz w kształcie graniastosłupa, system przelewowy jak Mati, tylko zastanawiam się nad wkładami do filtra, może od razu powiecie jaką sól stosujecie i jakich testów używacie.

Pozdrawiam

P.S.

Sump będzie miał pojemność ok. 20 litrów i odpieniacz będzie raczej zewnętrzny.

Czemu zewnętrzny odpieniacz?

Mój sump ma 16 litrów i 4 przegrody.

W pierwszej jest spływ, odpieniacz i grzałka.

W drugiej pokruszona skała i glony spagetti.

Trzecia stoi pusta ( czeka na węgiel, lub coś na fosforany.

Czwarta to pompa powrotna i pojemniczek z watą.

Wkłady do jakiego filtra ?

jeśli robisz sump to po co filtr ?

U mnie tak jak pisałem na pierwszy ogień odpieniacz, potem pokruszona skała i glony, na koniec wata (tylko należy ją codziennie wymieniać, zatrzymuje sporo syfu ) i wolna komora na np węgiel gdyby zaszła potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z filtrem źle się wyraziłem:blush chodziło mi o sump, a możesz powiedzieć jaka pompę powrotną zastosowałeś i ile masz różnicy między pompą a górnym brzegiem akwarium? przepraszam ale jestem jeszcze dość zielony w słownictwie i możesz mi powiedzieć co to za glony i skąd je brać, Marti powiedz mi czy dozujesz Ca i Mg i w jaki sposób, a co do odpieniacza to zrobiłem mały rozrys i akwarium które będzie sumpem mam przed sobą i chyba zdecyduję się na odpieniacz wewnętrzny bo mniej z nim problemów i dodatkowej pompy tłoczącej nie trzeba

Pozdrawiam

P.S.

Do postawienia akwarium jeszcze długa droga, bo już się przymierzam ponad pół roku i zawsze znajduję jakąś wymówkę, ale jak zacznę coś robić to mam nadzieję, że skończę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.