Olek Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2007 a poczym to poznac ze woda jest za bardzo wyjałowiona Podlacze sie pod to pytanie, jak sprawdziles, iz woda jest za bardzo wyjalowiona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Witam olekszwarc :a poczym to poznac ze woda jest za bardzo wyjałowiona Podlacze sie pod to pytanie, jak sprawdziles, iz woda jest za bardzo wyjalowiona? po kondycji korali: - brak przyrostów - brak wybarwienia - bielenie tkanki choć podane wyżej cechy mogą występować z innych przyczyn. Pozdrawiam Roman Cytuj gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Dobrze, że dodałeś ostatnie zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 tak jest na brak "przyczyn" w akwarytyce morskiej nie możemy narzekać Cytuj gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 no Roman dobrze napisal, do tego: - duzo mniej krewetek, slimakow (te male) i innego gamarusa w sumpie - szalejace slimaki (te duze) - szukajace chociaz kawalka glona - zle wygladajaca ksenia - padajace glony w refugium - redox blisko 500 - duze wahania ph, czyli swieci sloneczko ph mocno w gore, nie swieci - nie ma co jesc - ph mocno w dol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 @Zizi: wszystko się zgadza, IMO oprócz ostatniego : - duże wahania Ph to raczej objaw słabego buforowania, bo przy nazwijmy to umownie "nieodpienionym" akwarium jest przecież podobnie jak nie gorzej : do fotosyntezy korali dołączają sie wszelkiej maści glony chciane i niechciane, a nie słyszałem jeszcze o tym aby obecność nutriens w wodzie powodowała, że korale mniej fofosyntezują, IMO wręcz odwrotnie - to w sterylnej wodzie zrzucają część zooksanteli i dlatego wskazane jest dokarmianie, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 froolk, pewnie masz racje, ale u mnie tak jest, byc moze przyczyna wahan ph lezy gdzies indziej a ja dolaczylem niepotrzebnie do symptomow wyjalowienia wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Zizi tak podejrzewam. Dużo masz korali w zbiorniku? Jeśli jest ich sporo a oświetlenie jest silne wahania są nieuniknione. Jedynym znanym mi remedium jest utrzymywanie wysokiej twardości węglanowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 oswietlnie bardzo silne, korali sporo; kh juz nie chce podnosic - jest 6,4 i jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Zizi a dlaczego nie chcesz podnosić Kh? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 froolk, do jakich wartości wg Ciebie powinno się te kH podwyższać? Cytuj Pozdrawiam Czarek Rebech 900l + sump 450l + cała masa drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 hmm jak dlamnie to troche malo te 6,4 podciagnołbym do 8,9 Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Rafał, a jakie kH jest w naturze? Cytuj Pozdrawiam Czarek Rebech 900l + sump 450l + cała masa drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Właśnie, jakie KH uważacie za optymalne? moim zdaniem jest to zależne od metody, ale moja wiedza nie jest zbyt duża. U siebie utrzymuje KH pomiedzy 7-8, a jak miałem reaktor to było ok.9-10 Cytuj Pozdrawiam Dominik Grabowski Było 410 l SPS PROJECT 21.09.2007 - 20.06.2009 Później sie działo Cisza..........,ale............. ............jeszcze powrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Rebciu :Rafał, a jakie kH jest w naturze? @Rebciu: a jakie są wahania PH w naturze? Touche I jak myślisz co bardziej szkodzi naszym podopiecznym skoki PH czy większa niż w naturze twardość węglanowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 A odpowiadając ja mam KH 10-11. Ph 8.2-8.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 podnosilem.... http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=13426 wole teraz 6 niz niestabilne 10 kazdy baniak jest inny - moj lubi kh 6 i moj nie lubi za duzych odpieniaczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Rebciu :Rafał, a jakie kH jest w naturze? hmm dobre pytanko Rebciu myślę , że 6 to trochę za nisko chociaż w naturze te wartości nie sięgają tak wysoko jak dążymy w akwariach. Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 No właśnie - dobry temat Ja eksperymentowałem z Kh miedzy 6-8 i tak szczerze to różnicy w zachowaniu zwierzaków nie widziałem. Teraz trzymam 7-7,5 i pewnie tak zostawie. Są poglądy, że podwyższone Kh (pow. 12) pomaga pozbyć się niechcianych glonów ale takie manewry to jak dodawanie ozonu do zbiornika. Podobno też wysokie kH powoduje większy wzrost korali ale co wtedy się dzieje z naszymi pompami? froolk strzelasz trochę ślepakami - Kh możemy kontrolować na poziomie jakim chcemy w przeciwieństwie do pH nawet jeśli używamy kalkwasser. Napisz co daje Ci te Kh 10-11? Cytuj Pozdrawiam Czarek Rebech 900l + sump 450l + cała masa drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 jak kiedys miałem kh w akwa 6,7 potem poleciało na 4.5 i było nie ciekawie wiec lepiej miec te 8,9 i dmuchac na zimne :wink Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 @Rebciu: Przecież napisałem! Dzięki temu, że jak napisałeś mogę z łatwością kontrolować kh mam stabilne Ph 8.2 do 8.3 - to maksymalne wahniecie dobowe - niestety siermiężność elektrod Ph nie pozwala mi podać Ci tego dokładniej. Nie mam przy tym problemów z pozostałymi parametrami jak Zizi, korale rosną - wszystko jest ok, wiec nie kombinuję - proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Rebciu - nie zauwazyles roznicy w dozowaniu CA ? Mi przy KH 10 korale raczej nie byly zadowolone - brak przyrostow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 froolk tez nie mam, w tej chwili poza ph wszystko jest ok - poczekamy tydzien bez odpieniacza - powinno byc ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Ja przy Kh 7-7,5 pH mam na poziomie 8,1-8,3 - może jakbym podwyższył Kh do 11 miałbym stałe 8,2:lampka froolk, nie lekceważ twardości węglanowej. Ja znam przypadki położenia zbiornika od zbyt niskiej jak i zbyt wysokiej. Przy tej drugiej nawet pewien sklep pozbył się całej dostawy acropor swego czasu. Zizi, wapno leję od dłuższego czasu tyle samo i jest OK Temat zrobił się w stylu wyższości świąt.... - wychodzi na to, że każdy zbiornik jest inny i inaczej reaguję na pewne parametry Ja osobiście wolę oszczędzać pompy bo mnie nie stać na wymiany co rok czy dwa, a zwierzaki widać się przyzwyczaiły do tych moich wachań pH o 0,2 bo nie zgłaszają sprzeciwu. Może w końcu doproszę się AquaManiaca o tłumaczenie i sprawozdanie z odczytu pana, który mi - tak jak i jemu - mocno namieszał w "łepetynce" Cytuj Pozdrawiam Czarek Rebech 900l + sump 450l + cała masa drobiazgów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2007 Rebciu temat chyba prosty - ludzie ktorzy maja morskie od lat pewnikiem juz zdrowo ustosunkowali sie do tematu - ale nic nie pisza - ja po omacku cos probuje.. cos zrozumiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach