Skocz do zawartości
ocelocik

Potrzebna rada odnosnie obsady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wieksze akwarium juz blisko, wiec zaczynam powazniej myslec o obsadzie. Mam kilka pomyslow, ale poki co bardzo, bardzo zmiennych. Dodatkowo przydalaby sie porada kogos z wiekszym doswiadczeniem. W kazdym razie ostatnio lamie sobie makowke nad kwestia obsady bardziej "uzytkowej" akwarium, czyli ryb ktore pomoga utrzymac mi zbiornik w jako takiej czystosci. Ciekawym pomyslem wydaje mi sie nastepujaca para:

- Siganus ( Lo) vulpinus

- Ctenochaetus strigosus

Pierwszy to pies na rozne glony ( liczylbym na jego pomoc w pokonaniu wymykajacych sie spod kontroli makroalg takich jak Caulerpa i Dicyota), drugi ponadto zjada detrytus oraz "film algae", jakkolwiek by to przetlumaczyc na jezyk polski. Pomijam fakt, ze S. vulpinus bede uwazal za obsade tymczasowa, z uwagi na rozmiary do jakich dorasta, ale co sadzicie o trzymaniu jednoczesnie tych dwoch ryb w zbiorniku 300 litrow ( 100x60x50)? Jak ze wzajemna agresja? Ryby te maja dosc podobne zwyczaje zywieniowe i nie chcialbym ew. konfliktow. Dlatego wszelkie uwagi, komentarze etc. beda milo widziane :) Pozdrawiam,

M.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a moze ktos ma doswiadczenie z trzymaniem Lo Vulpinusa z popularnym "zoltkiem"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borsuki to fajne i zgodne ryby. Co do "pozytecznej" obsady - pokolce roznej masci i borsuki to dobry pomysl, jak kupisz male to nawet trzy beda mogly zyc razem. Staraj sie natomiast unikac ryb typu babki, te kopiace w piasku i wargatki - jesli myslisz o piachu to caly czas bedziesz mial syf w wodzie. Ja jestem zwolennikiem obsady typu - kilka roznych pokolcow, szkólka stadnych (antiasy, chromisy) i ewentualnie jakies male typu apogony, nemateleotris - czyli ogolnie ryby plywajace w toni, zostawiajace podloze w spokoju. Jesli wystapuja przy tych rybach klopoty a akwarium, to trzeba je zlikwidowac w inny sposob, ryby "na problemy" z czasem same staja sie problemem. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Panowie za odzew. Pytam sie bardziej nie o charakter borsuka, ale pokolca - widzialem jak C. strigosus ganial Salarias fasciatus jak tylko ten drugi zblizyl sie do glonow, a jakichkolwiek konfliktow chcialbym uniknac. Choc z tego co piszecie mysle, ze S. vulpinus i C. strigosus jakos przezyja kolo siebie :)

@Szymon

No coz, babki i wargatki maja stanowic jeden z bardziej atrakcyjnych elementow nowej obsady. Piasku w glownym zbiorniku mam zamiar dac jak mozliwie najmniej - tyle co by babki byly zadowolone. Tak, aby w razie czego byl w stanie wymienic caly piasek.

Co do reszty obsady: jak wspomnialem mam w planie:

- kilka babkowatych

- 2-3 wargatki ( za oceanem te, ktore planuje dostaja etykietke "flasher" i "fairy", za cholere nie wiem jak to na nasz ojczysty jezyk przetlumaczyc) o ile nie beda sie zbytnio klocic miedzy soba

- z pokolcow to C. strigosus

- tymczasowo, na pierwszy rok lub dwa, borsuk. Jest mi ktos potrzebny do walki z glonami wyzszymi, a ponadto strasznie mi sie podoba :) Tyle ze rosnie troche za duzy.

Powyzsze ryby sa z kategori "koniecznie miec". Jezeli system nie bedzie wskazywal oznak przerybienia to byc moze pomysle o jakis jeszcze. Np. trafic Centropyge nie obgryzajaca LSPow, ani przydacznic byloby sympatycznie. Moze jak mi kiedys odbije to male stadko apogonow lub chromisow? Zobaczymy. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam,

Maciek

P.S Jezeli ktos ma jeszcze jakis komentarz odosnie zaproponowanej obsady to zapraszam do zamieszczenia go :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczyłem że to 300l więc powiem że od kilkunastu lat mam pełno korali i !!!!! 18 ryb w 370 litrach. więc nie martw się że chcesz kilka ryb.

Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.