Skocz do zawartości
R@F@L

Jak to jest ze zmiana soli?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miesiac temu zmieniłem sol z Kenta na Tropic Marin Pro-Reef Sea Salt i widze ze od ostatnich podmian pojawiło sie cjano ale pare tygodni przed podmiana na soli TM wsypałem ponad 20kg piasku CaribSea Ocean Direct hmm i teraz jest pytanie z czego te cjano przez piasek czy sol?

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju tez tak mysle bo juz kilka osob miało problem z tym własnie piaskiem

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec sol niema nic do tego ze zmieniłem z Kenta na TM??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ,ale jak piasku nie miałem to jedynie co było nie tak to Po4 teraz jak mam male Po4 to skoczyło mi No3:( czy moze byc przyczyna tez wieksze No3 przez piasek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o problemach po wsypaniu piasku slyszalem od uzytkownikow tego wlasnie typu piasku - albo to dziwny zbieg okolicznosci, albo cos w tym jest. Jesli masz wydajny system i piach zacznie pracowac to wszystko wroci do normy w przeciagu miesiaca - dwoch. Azotany skoczyly, bo w piachu pewnie bylo duzo syfu. Na pewno nie jest to wina soli:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ,że może być , w zaleznosci jaki sie trafił piasek. Dosypanie piachu zachwieje biologią , jesli piasek jest watpliwej jakości to efekt będzie do przywidzenia. Jesli nie chcesz wyciagac tego piachu spowrotem , to dosyp paczke piachu dobrej jakości , troche poczekasz i będzie ok :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz juz wiem ze napewno trafiłem na straszny syf a nie piach :(narazie robie podmiany i bede czekac albo dosypie tego zywego piasku zobacze :con tylko w tym wszystkim jest taki problem ze wybieram sie do szpitala i troche mnie w domu nie bedzie a niewiem czy zona da rade robic przy tym akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak dobry "piach" to podstawa, ja mam C.O.D w sumpie a naprawdę żywy w akwa - różnica kolosalna już po tygodniu w żywym piasku było mnóstwo kanalików i pęcherzy nie mówiąc o wynikach PO4 i NO3 :D, uważa że na 30 kg wsypane jednorazowo do akwa nawet tego "naprawdę żywego" - system może zareagować niepozytywnie, u mnie objawiło się to delikatnym wysypem chyba cjano aczkolwiek skała przy tej operacji też była przestawiana, ale już wszystko ustępuje.

@Rafał, napewno "wycieczka" do szpitala nie jest komfortową sytuacją a już tym bardziej pozostawienie pod opieką żony 400 litrów :)

więc deklaruję się na co tygodniowy serwis u Ciebie oraz w nagłych przypadkach natychmiastową przyjazd oczywiście chodzi o akwarium a nie o żonę :D

trzymam kciuki i życzę powrotu do zdrowia :D

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem Roman ze jak sie deklarujesz na co tygodniowa podmiane to tak bedzie bo z ciebie spoko koles :wink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli przy 20kg piachu juz sa problemy to co to sie stanie jak do nowego baniaka wsypie 70 - 80 kg :Dozingoff

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak kupisz Nature`s Ocean - Bio-Active Live Aragonite to mysle ze bedzie wszystko ok :)tylko nie kupuj CaribSea Ocean Direct bo sa z nim same problemy i nie tylko umnie w akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie problemy masz z directem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no problem mam taki ze cjano sie pokazało i No3 mi skoczyło i to dosc sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewien, ze to od tego piachu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi też po wsypaniu tego piachu wyszły cyjano wszystko było wporzo za nim piasek trafił do baniaka. Teraz jest jeszcze troche ale nie bede piasku specjalnie wyciągał myśle że z czasme minie :)

moje aukcje: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5553339 250L+sump 100L 25kg skały,cyrkulacja 4 kilo,obieg aquabee 2000/1,o?wietlenie 4x39(2x10000k,2xactynic),odpieniacz midiflotor na pompce tetra ap300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olek nie tylko Ja i kol.gregg1 miał problem z cjano po wsypaniu własnie tego piasku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R@f@l miałeś piękne akwa bez piachu dno Ci zarozło wapiennymi czemu wsypałeś???

Jak mi cyjano nie zniknie to wywale ten piasek obsypie nim ziemie w doniczkach będzie ładnie wyglądało:)

moje aukcje: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5553339 250L+sump 100L 25kg skały,cyrkulacja 4 kilo,obieg aquabee 2000/1,o?wietlenie 4x39(2x10000k,2xactynic),odpieniacz midiflotor na pompce tetra ap300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomosc na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niedawno dodalem do akwa CaribSea - Ocean Direct Live Sand 9 kg, poszlo do gory NO3, sporo. no ale chyba nic w tym dziwnego, padlo tam pewnie sporo zyjatek choc widze sporo kanalikow, dziurek... pewnie ze skaly cos poszlo na dno... sporo tego tam pelza :) ciekawe kiedy wszystko wroci do normy. robie sporo podmian i juz jest ok chyba.

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.