Skocz do zawartości
lipien

Montaż osmozy,help!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Kupiłem osmoze aqua filter i nie wiem jak to wszystko połączyć.Dołączona instrukcja jest od innego modelu i nic się nie pokrywa:.Z obudowy membrany są dwa wyścia(jedno z nich jest na czerwonym wężyku i ma na końcu jakiś dziwny dynks).Nie wiem,które z wyjść jest ściekiem,a które podaje oczyszczoną wodę.Przed membraną są trzy pojemniki na wkłady,ale nie wiem,w jakiej kolejności mam je ustawić.A,i na tym dtnksie z czerwonum wężykiem jest napisane FR400 i strzałka wskazująca kierunek>.Wybebeszyłem pół kuchni i siedze tak bezradnie w tym bałaganie.Pomocy!

330l rafy + 180l szczepek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wężyk z czerwonym dynksiem to ściek.... Co do kolejności reszty nie potrafie Ci powiedzić co i jak bo mam inną osmoze. U mnie najpierw jest węgiel pozniej filtr mechaniczny i na końcu membrama.

w membramie jest wlot u góry i dwa wyloty na dole, jeden po lewej to czysta woda, drugi po prawej z czerwonym dynksem to ściek, tak jest u mnie

Mam nadzieje ze coś Ci sie przyda z tego...

Pozdrowienia

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw podłącz sam filtr węglowy i przepuść przez niego z kilkanaście litrów wody, aż się wypłucze. Fitry mają na korpusach oznaczone kierunki przepływu wody strzałkami. Jak wypłuczesz filtr węglowy to podłącz go do mechanicznego zgodnie z kierunkiem przepływu, a wyjście z filtra mechanicznego do filtra ro. Z filtra ro masz dwa wyjścia. Nie wiem, czy masz oznaczone, które jest dla wody czystej, a które dla ścieku. W wężyk dla ścieku wkładasz tą dyszkę, która dławi trochę przepływ ścieku. Na wyjście z czystą wodą podłączasz tylko wężyk bez żadnego dławienia. Jeśli masz miernik TDS to sam spawdzisz którędy wychodzi czysta, a którędy ściek.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie!Trochę mi to pomogło,idę działać.Może jakoś sobie poradzę.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zmontowałem:.Teraz muszę we czwartek po nową baterie jechać.Tymczasem pozbawiłem się wody w kuchni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.