Skocz do zawartości
dexa

Lysmata Debelius

Rekomendowane odpowiedzi

Lysmata Debelius Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z rozmnażaniem tych krewetek bo mi stadko biega w kominie. Czy to karmić jakoś specjalnie czy samo da rade.

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratulacje - daj jakieś foto

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mojej teoretycznej widzy po googlowaniu jakie swego czasu zrobilem:

- debeliusy zyja w parach. w sensie dobieraja sie w pary rozpłodowe i nie tolerują innych osobnikow w sasiedztwie. nie potrafie wyjasnic jak to dokladnie dziala zważywszy na to , że sa zmienno plciowe i sa w stanie rownoczesnie produkowac ikre i nasienie do zaplodnienia. taka para krewetek bedzie predzej czy pozniej bardzo agresywna wobec innych egzemplarzy.

- debeliusy sa terytorialne - ciekawe, ze o tym tez malo sie mowi. nie znalazlem informacji jak duze terytorium okupuja , ale inne debeliusy spoza pary, wchodzac na zajete terytorium ryzyukja zyciem. jesli dobrze pamietam, to spokoj takiej pary przyspiesza tarlo. wiec w malym akwa albo para i nie wiecej, albo wiecej sztuk ale tez wieksze akwa zeby sobie nie przeszkadzaly.

- dobrana para bedzie skladala ikre co 10-20 dni, ok 1000-1500 jaj. wyleg nastepuje jak u innych lysmat, wkrotce po zapadnieciu zmroku.

- odchowanie larw nie jest latwe bo w przeciwienstwie do innych gatunkow nie zywia sie zawartoscia woreczka zoltkowego przez pierwsze godziny zycia tylko zaczynaja juz po kilkunastu minutach szukac pozywienia. a taka larwa zeby sie wyzywic musi generalnie plywac w pozywieniu wiec najpierw trzeba uruchomic stabilna hodowle mikroalg i fitoplanktonu. dosc szybko podejmuja mloda artemie.

- najwiekszy challenge wynika z dlugiego stadium larwalnego: 75-105 dni.

w tym czasie larwy lnieja bodajze 10 razy przechodzac przez rozne fazy rozwojowe.

powodzenia w hodowli.

a jezeli to co Ci biega w kominie to stadko debeliusow , ktore tak same sie tam uchowaly do postaci doroslej to gratulacje, ludzie w laboratoriach niezle sie mecza zeby do tego dojsc...

:D

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że są to debliusy twierdzę tylko i wyłącznie dlatego że nie mam w zbiorniku innych krewetek, w kominie mam teraz cała masę maleńkich krewetek jak się dostały nie wiem na pewno wcześniej były w skałach bo małe ruszające kropki tam widziałem. W zbiorniku są dwie sztuki dorosłe i żadnych innych. Czy to na 100% Debeliusy cóż czas pokaże.

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą to być również miniaturowe krewetki często spotykane w akwa.Obym się mylił:D.Powodzenia

90*50*50,sump96l,30kg LR,Deltec AP600,Eheim 1250 obiegowa,cyrkulacja Marea 3200 i koralia evolution 4000,oświetlenie DIY 6*39W,Lajon112,dolewka SP 300,filtr przepływowy diy na absorber fosforanów i węgiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też kiedyś myslalem, że mi się krewetki rozmnożyły...jeśli ktoś chce takie malutkie, to zapraszam do mnie z siateczką, dawno rozwiały mi się mity o młodych wurdenmani lub aboinensis...ale życzę powodzenia i obyś się nie mylił co do debeliusów! :D

160L + sump 40L, 150W HQI BLV Nepturion 14kK, 2 x ATI blueplus 39W i 2 x ATI actinic 39W, OR 2500, 5000 l/h, odpieniacz TUNZE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może macie rację, choć chciałbym abyście się mylili :D pierwszy raz mam takie wydarzenie w akwa a że mam w zbiorniku tylko debeliusy więc podejrzenie pada na nie

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.