Skocz do zawartości
TMK

czyszczenie i utrzymanie szyb

Rekomendowane odpowiedzi

Podzielcie się tą tajemną wiedzą.

CO czyścić -czyli objawy na szybie w zależności od parametrów w akwarium przy KH 12 wyciągnełam żyletkę, bo na szybach może osad jest zielonkawo brazowy, ale twardy po tygodniu szyba jest mętnawa,a jak sie dobrze przyjrzec to widać jak chodziły ślimaki

CZYMczyścić? na razie wypróbowałam żyletkę, ale tak to tylko przednia szybę, bo nie zamierzam karmić zwierzaków swaja krwią. Uzywałam wcześniej również gąbek takich z jedną stroną twardszą, ale mam wrażenie ze przy tym twardym osadzie porysowałam sobie szybe- przedtem było ok

JAK NIE PORYSOWAĆszyby czerone glony wapienne jescze nie kolonizują mi szyb, ale podejrzewam ze są dość twarde. Wiem ze ktoś wymyślił czyściki magnetyczne, ale jest ich masa i brak opinii które są dobre (tylko które nie toną łatwiej wyłowić itp.

Co natomiast z czyszczeniem scian jesli akwarium jest obudowane a ktos nie chce mieć zarosniętego wnetrza? bo najszęściej są tylne ścianki mocno zarośniete- podejrzewam ze w znacznym stopniu z powodu braku dostępu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na calkiem twarde osady uzyj starej karty platniczej/kredytowej nie porysujesz szyb (najlepszy zdzierak do wapiennych :))

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam czyścik jbl magnetyczny i nie tonie i do tego na mniejsze zabrudzenie taka gąbka dość twarda na wysięgniku ale szyby nie rysuje.

oceanic bio cube 100l + 10l panel ok 26kg LR 9kg LS. Trochę miękkich. Chętnie przyjmę mały koral twardy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zmiejscami mało dostepnymi,trudnymi do dosięgnięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miejsca nie dostepne nie sa czyszczone. jak chcesz miec czyste szyby przez ktore mozna obserwowac akwarium to tak ustaw skale, zeby miec latwy dostep do tej powierzchni ktora chcesz miec czysta. zielone glony porstaja powierzchnie odkryte i mocno naświetlone. a to co rosnie w miejscach niewidocznych niech sobie rosnie, jak nie widac to i chyba nie przeszkadza. dobra praktyka jest taka, zeby codziennie przejechac czyscikiem magnetycznym szyby, nawet jak nie widac glonow.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od 4 lat używam takich skrobaków na żyletkę. Coś podobnego do tego http://www.reefshop.pl/eshop/tetra-skrobak-z-yletk.html tylko innego producenta za 8 zł dł 60 cm lub 12 zł o dł 80 cm. Podstawowa zaleta to taka, że nie zrobi się żadnych rys na szybie. Druga to taka, że doskonale radzi sobie z glonami wapiennymi. Nawet takie grube po kilku pociągnięciach zejdą całkowicie. Długa rączka pozwala dojść nawet w trudno dostępne miejsca. Zdecydowanie polecam. Najważniejsze, że żaden piach nie podejdzie i nie powstają żadne paskudne rysy. Rąk też się nie pokaleczy :)

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.