Skocz do zawartości
guliwer777

Grotech Coral ABC i Vitamino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie ile podajecie tych preparatów ?

Tyle ile zaleca producent, mniej a może więcej ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy od zapotrzebowania przez zbiornik.

Zacznij od małych dawek i co kilka dni zwiekszaj , jesli glony sie pojawia zbyt szybko na przedniej szybie , to wtedy zmniejszysz dawki . Wtedy bedziesz miał obraz ile zbiornik da rade wchłonąć. Mozesz spróbowac lać ABC nie równo , tz A mozesz dawac troche więcej niz B i C z racji potasu w składzie. Napewno korale to polubią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie od roku leję połowe dawki podanej przez producenta, i zastanawaim sie czy nie jest za mało. Nie jestem dokońca zadokolony z kolorów korali wiem że ma na to wpływ masę rzeczy ale ostatnio zastanawiam się czy to właśnie nie za mała dawka tych preparatów ?

Zwiększę trochę i zobaczymy jaki będzie efekt :)

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możwsz smiało zwiekszyć , ja testowałem ile zbiornik da rade pobrać to dojechałem do 400% tego co prponuje producent.

Jednak nie tylko mikroelementy maja wpływ na kolor , bardziej skoncentruj sie na jak najnizszym poziomie PO4 oraz dobrym oświetleniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie jesli chodzi o moc to chyba ok, razem jest 720W. Co do temperatuty światła to powyżej 16000K bo same żarniki tyle mają a sa jeszcze 3 świetlówki 22000K i jedna superaktyniczna.

Poziom PO4 to 0,015 czyli akceptowalne w wodzie morskiej, nie chce przesadzić z absorberem używam teraz 500 ml Rowy na 600L tylko nie wiem jak często ją wymieniać, do tej pory wymieniałem co 1,5 miesiąca ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowe wymieniaj co miesiąc ,aż PO4 zejdzie do poziomu najblizej zera. Masz wysoką barwę światła. Aby takie ciemniejsze swiatło mogło penetrowac zbiornik musi być czysta woda , tutaj pomoze węgiel. Domyslam sie ,że stosujesz skoro uzywasz Rowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak stosuję węgiel. I tu jest następna sprawa. Na jak dlugi okres wkładać węgiel i jaki jest najlepszy, wystarczy przeplukac RO czy moczyć 24h ?

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.