Skocz do zawartości
Admed2

Jak najlepiej ustawic odpieniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wiem ze temat sie powtarza ale mam pytanie - mam tylko 3 rybki i 200l wody. Odpieniacz ( Deltec MCE600) jak jest ustawiony na sycha piane to niestety nie pieni wcale. natomiast jak ustawie go z zaworem rozkreconym na maksa to pieni mokra piana. Wiem ze wsumie nie ma co pienic.

Jak mialem wiecej ryb to pienił nawet ladnie ale skoczylo mi NO3 do 50 i oddalem 4 blazny :)

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Admed2 - "natomiast jak ustawie go z zaworem rozkreconym na maksa to pieni mokra piana"

No to wtedy syf odpienia , tak? czy tylko czysta woda w kubku?Bo nie rozumiem pytania..

Nikt Ci chyba nie powie jak najlepiej ustawic bo to zalezy od indywudualnych potrzeb akwa i twoich obserwacji.Sam powiedziałes ze wiesz, ze nie ma co pienic..Jezeli testy sa ok to nie ma chyba sie czym martwic ?;)i ustawic zawór w połowie a nie na maxa.

Ja tez mam 3 ryby ale w 126l i przy suchej nie odpienia a przy mokrej- zółta woda w kubku.:)

"Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale MCE 600 można regulować nie tylko zaworem ale również wysokościa kubka. nie znam łatwiejszego do ustawienia odpieniacza. Ja mam go w bardzo małym zbiorniku szczepkowym z dwoma rybkami i 40 szczepkami sps i mimo, że nie ma za specjalnie co wybijać to ustawiam go bez problemu na sucha na mokrą - jak sobie życzysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze sie nie denerwowac. Przeciez Admed jeszcze nie zadal pytania :)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze jest w tytule (pytanie)

ale to tylko moje odczucie

125x55x60h + sump, Deltec APF600, 242W w ledach, Deltec HLP 4040, 2xKoralia5 12V+Wawemaker2 i Tunze 6045+6025, balling z Grotecha TEC III NG, AM Niveumat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups - przeoczylem tytul! :)

Admed - przy trzech karmionych rybkach, odpieniacz powinien troche odpieniac, czyli pokombinuj z mokra piana. Jezeli wyrzuca zolta wode, to znaczy ze jednak odpienia i to wystarcza. Gdybys jednak chcial miec troche nitratu, to zmniejszysz wilgotnosc piany. W obydwu przypadkach nie zmniejszalbym ilosci pompowanego powietrza.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.