Skocz do zawartości
guliwer777

Pytanie do "chemików"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z Mg. Używam Mg grotecha w proszku i podaję przez popmy Grotech. Ponad miesiąc temu zrobiłem testy Mg i Ca (Salifert i TM) i wyszło mi Ca 450 a Mg 1600. Postanowiłem że zmniejszę podawanie Mg ale to nic nie dało. Robiłem testy regularnie co 2-3 dni i Mg cały czas był taki sam albo 1580. Całkowicie przestałem podawać Mg i dalej robiłem testy. Minęło kilka tygodni i Mg dalej jest 1580. Mam dużo korali SPS i LPS. Używam soli Preis. Poziom MG w soli wg testów to 1480 ale nie wierzę że koralom wystarcza Mg z soli !?

Do akwarium leję Coral ABC, Turbo Calcium, Super Buffer dKh, aminokwasy. Czasami Purple Up ale to rzadko (raz na tydzień) bo nie chce podbijać już Ca.

Podmiany co 10 dni 70-80L

Parametry wody:

Ca 450

Mg 1580-1600

Kh 8,3

Ph 7,8-8,1

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy tank stoi?

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Guliwer cały czas podajesz magnez :) Podajesz ABC Grotecha - w B jest magnez i dodajesz Purple Up - tam jest bardzo dużo magnezu - wiecej niż wapna. Miałem to samo, dopiero ograniczenie dawki ABC i zaprzestanie zupełnie podawania PurpleUp pomogło i wystarcza jako calkowita suplementacja magnezu - tego pierwiasta zwierzaki przyswajaja stosunkowo niewiele:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Wiem o tym ale CoralABC podaję połowę zalecanej dawki a PurpleUp rzadko.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie wystarcza, w końcu w soli jest sporo a Ty regularnie podmieniasz. W ten sposób tak czy siak dozujesz magnez na trzy sposoby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi sie pompka w grotechy zwolniła :):):D i co tu podawać Stront ? Jak myślicie ??

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalium?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

A jak się podaje potas jakaś firma akwarystyczna ma gotowy ?

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aquarium systems ma potassium iodide concentrate, pisza ze opakowanie 250 ml na 10000 litrow i sie zastanawiam czy by nie mozna tego rozwodnic troche i podawac pompa codziennie bo narazie leje z reki

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

A widzisz jakieś pozytywne efekty ? Potas i Jod jest już w Coral ABC.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kiedy zaczolem dodawac ten preparat zauwazylem powrot niebieskiego koloru na acroporach ktore przybrały zielonkawy odcien od kiedy stosuje absorbent fosforanów

wiec chyba dziala

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.