Skocz do zawartości
adamoo

Do posiadaczy Nikonów seri 40D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z otwarciem i obróbką plików zapisywanych przez aparat w formacie NEF RAW prosba o pomoc czy do Photoshopa są jakieś pluginy albo może polecicie jakiś fajny programik . Pozdrówka

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamoo : Z pewnością razem z lustrzanką dostałeś Picture project. Tam możesz przeprowadzić wstępną obróbkę plikach raw, a jezeli chodzi o ps'owanie to byc moze slyszales o pluginie Camera Raw...Tym oto pluginem mozesz importowac nef'y do PS'a

Jest jeszcze drugie wyjscie... Instalujesz darmowego gimpa ( Który moim zdaniem jest 100x lepszy niż ps ) i do niego sciagasz również plugina o nazwie RAW czy cus takiego. To samo, a wiesz, ze robisz wszystko legalnie...

Chyba, ze masz szopa legalnego, to przepraszam. :D

pozdrawiam. :D

112L + Miniflotor + HQI 150W 10000k. + 2x18 blue osram + 1xph 1000 + Aquaszut 700l/h + Surface Skimmer + 18kg LR + 9kg LS | Rozgwiazda Piaskowa, Salarias Fasciatus,2 x ocellaris, Jaki? krabik, 3 turbosy, 1 wężowidł, | koralowce : sarcophyton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plugin Camera Raw ale mnie chodzil tylko na PS CS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwiatek zassałem Camera Raw i mam wersię shopa CS2 ale nie chce to mi odpalać NEF Raw no chyba zę źle to go przeniosłem do folderu z pluginami bo chyba tam powinien siedzieć tak?

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamoo,

nie jestem pewien czy najnowsze Adobe Camera RAW chodzi z PS CS2 chyba są już tylko kompatybilne z CS3.

Do wywoływania NEFów idealny jest Nikon capture NX albo Capture One 4, ale uprzedzam że do softu nikona potrzebny jest mocny komputer, do C1 już nie koniecznie.

PS.Rozumiem że chodzi o nikona D40 czy może o canona 40D :D

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście o Nikona 40D właśnie ciągnę Cs3

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.