Skocz do zawartości
MG

Denitrator siarkowy a kH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uczestnikow forum.

Poniewaz nie jestem zbytnio zorientowany w chemi moze ktos z was wyjasni mi pewnien mechanizm w baniaku.

Po zainstalowaniu dentryfikatora sierkowego mam spore klopoty z utrzymaniem wlasciwego kH, w ciagu tygodnia np. z 9 spada do poziomu 6 stopni po dodaniu bufora sytuacja sie powtarza.

Zastanawia mnie to poniewaz jak rozumiem druga kolumna filtra dziala jak reaktor wapienny, co wlasciwie powinno zwikszac tww, zwlaszcza ze dziala dośc wydajnie (poziom wapna zawyzony520 - 550). Czy powodem moze byc niskie pH 7,4-7,6 wody wyplywajacej z denitryfikatora ( dzis wiem ze zastosowalem za mala kolumne z wkladem wapiennym) ?

I jeszcze jedno, zastosowalem wklad wpienny 5mm AM czy jest to dobre wypelnienie w tym przypadku, czy lepszy bylby grys koralowy, lub moze jakies inne bardziej reaktywne wypelnienie.

Akwa z duza obsada ryb, niewielka ilosc koralowców miekich, niskie ph w baniaku 8-8,2, mimo dozowania niski poziom mg 900 -1000, przeplyw denitryfikatora ok. 10l\godzine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy odpowie :) ale zapytam - jakiej wielkości masz reaktor, ile jest w nim siarki ?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie :-) Reaktor był zamontowany 2 lata, "samoróbka" dwie kolumny z rur 150 mm, wkład siarkowy ok 8 litrów, przez dwa lata ubyło 1/5.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i fajnie o to mi chodziło ! A jakiej wielkości akwa on obsługiwał ? pytam bo mam problem z No3 i jutro uruchamiam denitrator

ps . ciekawe z kąd ta data przy Twoim poście 1970-01-01

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie bardzo stare posty mają taką datę, pewnie po którejś przeprowadzce forum.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2000 l duże ryby. Dziś w kolumnach zastosował bym cyrkulacje i podwoił wkład wapienny + magnezowy w stosunku do siarki.

Co do twojego drugiego postu to przepływ przez reaktor odcieku nie powinien mieć wpływu na jego prace a nawet uzupełni odciek o siarczany i zmniejszy ilość potrzebnego CO2, tylko może być problem z regulacją przepływu. Nie wiem czy przy w pełni pracującym denitratorze reaktor będzie potrzebny. Przy baniaku rafowym z bardziej wymagającymi zwierzakami uważał bym bardzo w fazie rozruchu, na początku może powstawać w odcieku duża ilość amoniaku, dobrym sposobem jest wyprowadzenie odcieku poza baniak, do zaskoczenia złoża i uregulowania przepływu.

Post faktycznie stary, ale nie aż tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie ,pomińmy sprawy teczniczne,ja boje się czy nie będzie szkodliwej reakcji kwasu siarkowego z co2 ,to mnie nurtuje . Chce cały denitrator wypełnić siarką a odciek puścić przez reaktor wapniowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemikiem nie jestem, więc gwarancji nie dam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma wśród nas chemików ? jak to będzie z tym podłączeniem reaktora wapniowego za denitratorem siarkowym ? chodzi mi o chemie a nie sprawy techniczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.