Skocz do zawartości
Chemik

Jak zrobić panel?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy i od razu przepraszam za błędy, które z pewnością będę popełniał, dodam, że zanim zadaje pytanie sprawdzam czy już przypadkiem takie nie padło w opcji szukam:)

Do rzeczy:

mam akwarium 200L i postanowiłem, że założę sobie akwarium morskie. Niestety nie mam możliwości zrobienia sumpa gdyż, po prostu nie mam na niego miejsca. Postanowiłem zrobić panel boczny skracając długość całego zbiornika ze 100cm do 80cm, daje mi to 40L na zagospodarowanie panelu bocznego. W pierwszej komorze będzie odpieniacz i grzałka, następnie w 2 komorze będzie złoże (i jakie najlepiej zasotosować?) oraz w 3 komorze będzie nastęne ostatnie złoże (jakie najlepiej zastosować?) i teraz moje pytanie:

ma ktoś może schemat jak zamontować filtr w moim przypadku chce zastosować Atmana 203 2000L/h czy wylot tego filtra ma się znajdować nad lustrem wody bo jak będzie szyba na całej szerokości to innego wyjścia nie ma, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.

Za pomoc z góry dziękuje i przepraszam za swoją dość chaotyczną wypowiedź.

40L panel, 160L główny, 22kg LR, Atman AT-203 2000l/h, 2x Marea Stream 2400l/h, A-S 300l/h, odpieniacz AM Midiflotor, 4 x 39W ATI T5, miękkie i twarde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o zloza to najlepiej zadne(na poczatku mozesz dac co najwyzej wate filtracyjna wymieniana codziennie),wylot wody z pompki najlepiej pod woda,bo inaczej bedzie duzo baniek powietrza w wodzie.Reszte informacji znajdziesz bez problemu,tylko wystarczy poszukac.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to żadne? przecież waty nie będę wymieniał codziennie bo zbankrutuje na samą watę, na prawdę nie ma żadnego złoża które mógłbym wsadzić w ten panel? dodam że mimo 40L panelu będzie jeszcze jeden kubeł zewnętrzny JBL 250 z gąbką oraz złożem pochłaniających fosfor z wody.

40L panel, 160L główny, 22kg LR, Atman AT-203 2000l/h, 2x Marea Stream 2400l/h, A-S 300l/h, odpieniacz AM Midiflotor, 4 x 39W ATI T5, miękkie i twarde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co Ci to zloze,zeby nitrat produkowalo i zbieralo syf,ktory sie bedzie rozkladal.Z kubelkiem to tez pomysl kiepski,az tyle wkladu na fosforany nie bedziesz potrzebowal zeby stosowac kubelek.Z reszta zobacz sobie w sklepach internetowych ile kosztuja dobre wklady na fosforany,to szybko wywalisz ten kubelek.A o wate chodzilo mi tylko na poczatku zeby zyf ze skaly odfiltrowac,powiecmy pierwszy miesiac.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odjęciu tego sumpa w akwa zostanie mi 160L wody i będę miał około 20kg żywej skały i żwir koralowy na spodzie gdzieś ok 1cm. Czyli rozumiem, że za filtr będzie po prostu robiła żywa skała? A do tego panelu to może wsadzę zaraz przy spływie biobale w siatce, żeby można je było łatwo wyjąć i umyć.?

W obsadzie planuje ok Lysmata debelius lub Lysmata amboinensis,

Zebrasoma desjardini M lub 5 x Chromis viridis i 3 x Amphiprion ocellaris i 3x Pterapogon kauderni.

Z tego co mówisz to z kubła w ogóle zrezygnuje i pozostane przy samym panelu.

Sorry, że mnie to dziwi ale całe życie zajmowałem się słodkowodnymi baniakami i tam bez złóż filtracyjnych ani rusz a tutaj ma wszystko chodzić praktycznie bez niczego. To może chociaż te biobale i jakaś gąbka w tym panelu czyszczona raz na 2 dni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chemik

Odrzuc doswiadczenia z slodkowodnego, bedzie latwiej :)

Biobalom mowimy stanowcze nie. Skala, dobra cyrkulacja, odpieniacz. To podstawa, do ktorej w ramach potrzeb mozna "dolaczyc" filtr glonowy, DSB i inne.

Wata jest przydatna, ale nie konieczna. Ma taki plus, ze detrytus nie bedzie zbieral Ci sie w panelu, ale jezeli bedziesz mial latwy dostep zeby w razie czego go odessac to nie ma problemu.

Co do obsady - nie podoba mi sie pomysl z Z. desjardini: te ryby rosna do duzych rozmiarow i w malym akwarium skarlowacieje. Ale ja naleze do przeciwnikow pokolcow w malych akwariach, wiec zawsze tak wszystkim truje.

A. ocellaris i P. kauderni nie w 3, a w 2. Pterapogony dobrane w parke szybko by zabily 3, a para blazenkow gonilaby tego 3 ( no chyba, ze zapewnisz blaznom duzy ukwial - wtedy to troche inaczej dziala, polecam pod tym wgledem lekture "Korale" nr.1:)).

Pozdrawiam,

M.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz w dziennikach akwa kolegi Apofisa,bardzo dobry przykład dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...kiedy pierwszy raz zobaczylem to forum ,pomyslalem ze jestem na innej planecie...ja Im tu o moich cudownych filtrach chemicznych,biologicznych a Oni mnie wszystko kazali wywalic...myslalem ze zarty sobie stroja.Jednak z biegiem czasu przyzwyczaisz sie do tego ze rzeczywiscie akwa moze "leciec" na odpieniaczu,skale i dobrym oswietleniu.Moje akwa ma 160l brutto i boczny panel 33l.Pamietaj by panel byl wystarczajaco szeroki by wlozyc tam reke,wszystko powinno byc dostepne i jak najprostsze.Moj panel ma 14cm i jest to chyba minimum.Odpieniacz mam zewnetrzny wiec sie nie martwilem czy sie zmiesci.Zaczym wkleisz panel zmierz odpieniacz i pompe obiegowa by nie bylo niespodzianek.Ja w ostatniej komorze mam pompe new jet,rurka w kasztalcie laski jakiej uzywali nasi dziadkowie z fantazja ulanska a na koncu hydor flo deflector,taka fajna zabawka,dzieki ktorej nie mam mlyna w wodzie bo jednak te 2000l/h kiedy wylot jest maly potrafi zrobic mlyn.Najlepiej zrob ten panel,zalej woda i wszystko powlanczaj,zdziwisz sie ile rzeczy bedzie do poprawki.Potrzebujesz dostepu do panela,pewnie bedziesz tez chcial go zakryc,wymalowac by nie szpecil rafki...takie rzeczy powiniennes zrobic przed i dopiero kiedy wszystko bedzie idealne zaczynac...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym pomalować tą jedną stronę panelu (wewnętrzną) bo przecież ma kontakt z wodą czy nakleić jakieś niebieskie tło? jeśli tło to czym go przykleić do tej szyby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej nakleić silikonem płyte spienionego PCV,do kupienia w OBI,Kastorama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...jezeli malujesz na niebiesko to Ci nie pomoge bo nigdy nie robilem niebieskiego akwa,moje jest czarne.W takim przypadku rozprowadzasz w miare rownomiernir czarny silikon akwarystyczny wewnatrz panela.Wnetrze nie bedzie wygladalo idealnie,gdyz ciezko malowac silikonem,ale na zewnatrz zobaczysz czarna w swej czernosci czern.Ja ten widoczny przedni bok panela pomalowalem sprayem,czarnym oczywiscie i parokrotnie i sie trzyma,reszte szyb wymalowalem na zewnatrz farba i zwyklym pedzlem.Kontrowersyjna sprawa jest malowanie bocznej strony panela,ja chce widziec co sie w nim dzieje i jak bardzo jest brudny,gdyby ta strona byla pomalowana moglbym stan panela okreslac patrzac tylko z gory tak ze warto to wziasc pod uwage...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok thx, i właśnie tego boku nie będę oklejał. Najbardziej zastanawia mnie czym wykleić środek w panelu żeby nie było szkodliwe dla wody. Płyta z Castoramy to dobry pomysł a zastanawiam się czy jak bym wziął normalną fototapetę (niebieską) przykleił bezbarwnym sylikonem to czy mogło by tak być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzieś na forum że ktoś miał od środka wklejoną fototapetę samoprzylepną,czy tapetę różnie to nazywają i nie odklejała się nie wiem tylko czy coś takiego nie będzie do wody uwalniać jakiś szkodliwych substancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie a to jest w tym temacie najistotniejsze. Niestety we Wrocławiu w castoramie nie mają specjalnie dużego wyporu płyt PCV, a i trzeba zapłacić za cały płat a nie za powierzchnię która nas interesuje:( a cena takiego gówna to ponad 100zł więc fototapeta wyjdzie znacznie taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.