Skocz do zawartości
Iceberg

Refugium po raz setny...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...wiem,wiem,temat juz byl przerabiany ale technika idzie do przodu,nowosci w akwarystyce morskiej szczegolnie tez sa coraz inne.Chce dolozyc refugium do zbiornika,wlasciwie kolo zbiornika i tak mysle jaka dac pompe?...Spotkalem sie z opiniami ze przeplyw powinien byc delikatny,mysle o pompie jakies 800l/h z panela a powrot przelewem.Refugium bedzie stalo powyzej akwa.Oswietlenie podobno nie ma wiekszego znaczenia,byle by bylo jasno...myslalem o lampie arcadii 9w lub 11w.Samo refugium bedzie stalo w oswietlonym miejscu,ale jezeli nie jest to dobry pomysl zabuduje je.Do tej arkadii moge dokupic zarnik specjalny do fotosyntezy,ktory zazwyczaj stosuje sie w slodkowodnych,albo "leciec" na oryginalnym (swiatlo dzienne)...niestety nie ma w opisie ile kelvinow.Czy jest sens dac nad refugium swiatlo 10000k?...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Iceberg , s

skoro nikt nie chce Ci odpowiedziec to może ja - nowy - podziele sie z tobą kilkoma wlasnymi opiniami.

To wcale nie jest bezczelność z mojej strony, ot w tą deszczowę i wietrzną niedziele nudze sie - narty schowałem do szafy :) i ... udzielam sie na forum :D

Refugium to temat nad tematy .

Piszesz że "technika idzie do przodu" ,imho , byc moze i tak , ale sprawdzonych metod nie zminia sie tak czesto . No bo po co ? Dla samego eksperymentowania to imho szkoda na to czasu i ... pieniedzy .

Dlatego poczytaj dokladnie to co tutaj sie pisze na temat refugium ,a znajdziesz wszystkie odpowiedzi . W archiuwum znajdziesz bardzo zajmujacą dyskusje o przeplywie wody przez refugium miedzy naszym moderatorem Kolegą Czarkiem ,a Kolegą Adamem z Opola. Przeczytaj ! Skontaktowałem sie z moim imiennnikem z Opola (wtedy pierszy raz widziałem na własne oczy refugium glonowe na żywo - taka mała fabryka glonów :D ) .

Przepływ wody/h powinien byc ~ 10 krotna pojemność refugium , a jeżeli dasz podłoże Mineral Mud to przepływ powinien byc jeszcze wiekszy .

Ja zastosowalem metode kolegi z Opola , tzn refugium w niezaleznym obiegu od odpieniacza , no ale mozna i tak jak tutaj piszą - refugium w komorze za odpieniaczem . O wszystkim tutaj na forum piszą .

"Kto szuka nie błądzi " :D

Pozdrawiam serdecznie Iceberg, u Was pewnie juz zakwitły kasztany ?

Adam - nowy, ale już zakrecony morszczyzną :D

Ps . wiecie, że najwiecej to mamy Adamów na tym forum . Adamy tak trzymać :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Adamie i dzieki Ci wielkie...wlasnie tak myslalem,ze delikatny przeplyw.Masz racje ze sprawdzonych metod nie zmienia sie tak czesto ale dostalem ebook o refugium i herezje tam jakies sa...czytalem tez po raz ktorys jedna ze starszych ksiag o akwarystyce morskiej...i nawet nie bede mowil co tam wyczytalem...ksiazka ma pare lat a mam wrazenie ze pisal ja jakis akwarysta z okresu wczesnego sredniowiecza.Jedno jest pewne,najwiecej dowiedzialem sie z tego forum i dzieki wielkim sercom paru osob z tego forum moja wiedza jakos sie zaczelo porzadkowac.Czy zakwitly kasztany we Francji to nie wiem,jako mis nie ruszalem jeszcze do lasu...misei zima spia ale czuje ze cieplo sie robi,coraz cieplej...powoli sie rozkrecam...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Iceberg

Po co Ci refugium?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Stani...ano pomyslalem ze zrobie refugium z paru powodow.Nie chce trzymac glonow wyzszych w glownym zbiorniku a mam zamiar kiedys wsadzic do akwa pokolca,wiec pomyslalem ze by mial pokarm,druga rzecz to absorbowanie no3,trzecia rzecz to wiecej przelewajacej sie wody ,czyli wieksza powierzchnia wymiany gazowej.Poza tym mysle ze dobrze miec taki mniejszy dodatkowy zbiornik gdzie mozna wrzucic to czego sie nie chce miec w akwarium glownym,przynajmniej na jakis czas dopoki nie zindentyfikuje.Mysle ze dobrze miec taki dodatkowy zbiornik...Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to co piszesz to raczej filtr glonowy, a nie refugium sensu stricte

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i badz tu czlowieku madry...to nie refugium a filtr glonowy...nie wiem co to jest ale to co ja robie we wszystkich wydawnictwach francuskich,ktore czytalem ma miano refugium...choc nazwa moze bledna bo refugium jak sama nazwa wskazuje znaczy schronienie,dla kogos ,czegos co nie jest akceptowane w swoim oryginalnym srodowisku...wiec olewac nazwe...moze i byc filtr glonowy...Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glonowy ma za zadanie glownie redukcje fosforanow, a refugium, przynajmniej teoretycznie zapewnic mozliwosci mnozenia sie roznych drobnych stworzen, ktore beda w glownym akwa sluzyly za pokarm - dlatego w USA czesto montuje sie refugia nad akwariami, zeby woda nie musiala przchodzic przez pompe.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz pokolca to masz refugium glonowe:) jak nie to filtr glonowy:)

a tak poważnie to teoretycznie zalezy od funkcji. jesli hodujesz tam organizmy które by zostały zjedzone w głownym to refufium, jesli ma głowie role filtra to filtr ale przewaznie każdy ma mieszankę.

jezeli chodzi o planowanie przepływu to najlepiej jakby była mozliwość regulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.