Skocz do zawartości
Simon

Red bugs - gdzie mozna dostac interceptor?

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie znalazlem red bugs na kilku moich spsach. Gdzie mozna dostac, najlepiej wysylkowo interceptor? Czy tylko pozostaje opcja sciagania z USA? Samo uzyskanie recepty (o ile mi weterynarz raczy wypisac) to tutaj kolo 200zl

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nic ni wie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nic nie mówi bo używasz dziwnych słów :(

red bugs czyli co ?? flat worms ? wirki ?

kup sobie hexatenie - zeżre wszystko

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Red bugs czyli Tegastes acroporanus. Polskiej nazwy nie znam :con Z tego co wiadomo to hexataenia czy cos z rodziny pipe fishe zbytnio nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego produktu w Polsce raczej nie dostaniesz, może pod inną nazwą, to jakiś środek odrobaczający dla psów, może u weterynarza?

http://www.melevsreef.com/redbugs.html

cyt:

"Milbemycin Oxime otwiera kanały jonowe dla chloru w komórkach pasożyta, powodując jego śmierć. Dawka lecznicza wynosi 0,5 mg/kg masy ciała zwierzęcia. Dawki powyżej 10 mg/kg masy ciała są śmiertelne dla zwierząt. Stosowana do zwalczania pasożytów wywołanych przez owady i roztocze. Preparat też nie jest zarejestrowany w Polsce"

znalezione gdzieś w sieci.

Na ebay-u też chyba nie kupisz, bo to lek na receptę.

Sory dopiero doczytałem, że u weterynarza już próbowałeś.

1000l, sump 220l, 3 × 400W HQI i 8 ×24W T5, odpieniacz ATI Bubble Master 250, pompa obiegowa RD 8000, cyrkulacja 2 × 6100 + 2 × 6200 + multicontroler + 1 × 6060 , TEC III NG + EP IV,chłodziarka TECO - TR20,DSB 12cm,AT-Control.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie sklepy ktore to maja sa w US i chca recepte. Nie wiem czym mi paier z UK uznaja, co bedzie z przesylka no i sam papierek bedzie mnie tu niemalo kosztowal o ile uda sie weterynarza przekonac do wystawienia.

Srodek podobno bezpieczny o ile sie nie przedawkuje i jedyny skutek uboczny to ze wiekszosc krewetek schodzi. Trzeba ponowic, najlepiej 2 razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy biologię w akwa zabija ?

Bo to chyba do kąpieli w oddzielnym zbiorniku jest.

1000l, sump 220l, 3 × 400W HQI i 8 ×24W T5, odpieniacz ATI Bubble Master 250, pompa obiegowa RD 8000, cyrkulacja 2 × 6100 + 2 × 6200 + multicontroler + 1 × 6060 , TEC III NG + EP IV,chłodziarka TECO - TR20,DSB 12cm,AT-Control.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaje sie do systemu bo inaczej wroca. Pozniej mozna moczyc tylko nowe spsy (6h). Kuracje trzeba ponowic przynajmniej 1 raz, trzeba tez wylaczyc na pare godzin napowietrzanie w odpieniaczu. Na RC opisuja jako bardzo bezpieczna i jedyna skuteczna metode. Jedna tabletka 23mg na 1000litrow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiednik tego leku jest chyba również dostepny w Polsce - firma Novartis lek Sentinel - tak przynajmniej mówią google

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

160x60x60 ,sump 100x40x40, deltec hlp 5250,deltec TS1060s, mixer KM500,IKS Aquastar z dodatkami, dozownik aquastar4pro,lampa Arcadia series3-3x250W HQI(BLV14k)+2x80W actinic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety też mnie ostatnio dotkneła ta plaga:(

na szczęscie korale stoją w zbiorniku bez skały na kratkach

ryby raczej niewiele dadzą bo liczba robaków narasta lawinowo

tępienie ich w zbiorniku ze skałą to chyba tylko izolowanie zarazonych korali i poddanie ich ciękiemu leczeniu.zarazony koral najlepiej wyjąc ze zbiornika z innymi acroporami(tylko one padają ofiarą red bugs.do zbiornika dobrze jest wpuścić jakieś wargacze typu hexsatenia, chrysus czy melagrides bo istnieje sznsa ze poradzą sobie z niedobitkami. odizolowane korale mozna kąpać w:

jod (płyn lugola) -około 1ml/200ml wody przez 15min

levamisol- nie udało mi sie nim zabić ani jednego pasożyta ale ponoć działa

nadmanganian potasu- straśnie skuteczny - około 5m(1/2 tabletki) na 1 litr wody przez około 15min(korale często gubią po tym część tkanki i barwniki )

Tropic Marin PRO-CORAL CURE -według mnie najskuteczniejszy i łatwo dostępny

w przypadku wszystkich metod zabieg należy potórzyć po 2 tygodniach

jaja flatwormsów znajdujące sie zazwyczj przy pniu korala należy zeskrobać np. śrubokrętem przed kąpielą

powodzenia

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.