Skocz do zawartości
bluezeum

Instrukcja dla żony

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani pomóżcie...

Pierwszy raz, z powodu wyjazdu za granicę, muszę zostawić na 10 dni moje akwarium pod opieką żony... Żona (niestety taki model mi się trafił) nie jest fanką mojego hooby. Muszę w sposób zrozumiały dla kogoś kto się kopletnie nie orientuje o co chodzi, przygotować instrukcję działania. Zakładam oczywiście optymistyczny scenariusz ale licho nie śpi....

Mam w odwodzie telefon do przyjaciela, który zostawiam żonie w razie awarii (przyjaciel fachowiec :-))

Podpowidzcie mi na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę mojej małżowinki. Mam tyle:

Telefon alarmowy: XXXXXXXX

Codziennie:

- Karmić ryby

- Podziwiać akwarium

- Sprawdzać poziom wody w sumpie (to akwarium w szafce) oraz w kominie (przy kominie) ma być w okolicach naklejonych plastrów

Co 3 dni

- Wpaść w zachwyt nad akwarium

- Sprawdzić stan wody w zbiorniku na dolewki. Jak zbliża się do poziomu plastra odkręcić kranik. Jak się uzupełni – zakręcić. Czynność powtarzać cyklicznie.

- Sprawdzić stan płynów w buteleczkach. Może ubyć do zera tylko w jednym – Tech CB-A Calcium (niebieska). Jak jest w niej mało uzupełnić z dużej butelki. Jak zeszło do zera w innych spisać nazwę z opakowania i dzwonić na telefon alarmowy.

- Sprawdzać poziom płynu w karnisterku. Jeśli jest zero to tel. Alarmowy

- Oczyścić szyby czyścikiem. Uważać na kamyczki aby nie weszły pod czyścik!!!

Co zrobić gdy?:

Nie wpadam w zachwyt nad akwarium?

- Telefon zaufania i długa rozmowa z psychologiem. Unikać myśli samobójczych!!!

Pojawiają się glony. Zielone kuli lub nitki. Generalnie coś co rośnie i nie pasuje do wyglądu akwarium i nie było tego wcześniej?

- Konsultacja z numerem alarmowym

Pompa piszczy!!!

- Wyjąć wtyczkę z gniazdka i telefon alarmowy

Koral się przewrócił

- postawić na miejsce lub postawić na dnie. Korale nie mogą się dotykać!!! Musi dochodzić do nich światło.

Temperatura dochodzi do 30 st C

- Zajrzeć do chłodziarki (tej na balkonie :-) )

- Telefon alarmowy

585L 150X60X65, pompy:Deltec 5250, Deltec 4745, Tunze Turbelle stream 6200+kontroler 7091, GroTech III NG, Aqua Medic Aquaniveau, Lampa Aqua Medic Ocean Light T HQI BLV 10k 2x150W 2x54W T5 Sylvania Coralstar, RO+DI, Odpieniacz Deltec AP600, Kalkmixer Deltec, Filtr fosforanowy Deltec FR509, Chłodziar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre, hehe mam nadzieję że żona nie czyta:D. A tak poza tym myslę, że wszystko jest co trzeba, no może btm dodał awarię oświetlenia - bo światełko jest ważne.

Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre

ja bym dodal:

"gdyby widok akwarium zachwycił i podniecił" - jak najdalej od telefonu do przyjaciela :(

225l+60l sump,6x39W T5,OR 3500,2xMarea 3200,Beast 400p,sterownik skalar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym przy karmic ryby podal ilosc kostek z zaznaczeniem nie tabliczek :(

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzac poziom syfu w odpieniaczu. jak sie przeleje to i telefon do przyjaciela nie pomoze

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze

to tak naprawde nie znamy swoich kobiet i mysle ze doskonale da sobie rade pod Twoja nieobecność

pozd.

225l+60l sump,6x39W T5,OR 3500,2xMarea 3200,Beast 400p,sterownik skalar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spory blad: "Mam w odwodzie telefon do przyjaciela, który zostawiam żonie"

Alibi: "Pompa piszczy!!!

- Wyjąć wtyczkę z gniazdka i telefon alarmowy"

To dobrze napisales:"nie mogą się dotykać!!! Musi dochodzić do nich światło."

Milego wyjazdu.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za Wasze uwagi :yes

@Stani, mam zrobione odprowadzenie wody z kielicha odpieciacza do kanalizacji więc nie ma problemu. Zwrócę jeszcze uwagę na oczyszczenie odpieniacza.

585L 150X60X65, pompy:Deltec 5250, Deltec 4745, Tunze Turbelle stream 6200+kontroler 7091, GroTech III NG, Aqua Medic Aquaniveau, Lampa Aqua Medic Ocean Light T HQI BLV 10k 2x150W 2x54W T5 Sylvania Coralstar, RO+DI, Odpieniacz Deltec AP600, Kalkmixer Deltec, Filtr fosforanowy Deltec FR509, Chłodziar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz automat do suchego pokarmu, automatyczna dolewke, ktora ma odpowiednio duza pojemnosc to po ustawieniu odpieniacza na "sucha" piane nie bedziesz potrzebowal pomocy. Mysle, ze zony za bardzo nie powinienes obciazac czyszczeniem odpieniacza lub szyb. To nie sa rzeczy wazne.

Ale bezblednie wykrywajace wszelkie zmiany, krytyczne oczko zony jest oczywiscie niezastapione :(

Wszystko bedzie dobrze.

Tylko po powrocie, zaraz po przywitaniu trzeba oczywiscie pochwalic :yes

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.